Astetta syvemmällä kulttuurissa

Hämmästyn joka kerta, miten luontevasti japanilaiset asettuvat kuvattavaksi. Poseeraus syntyy pakottamatta ja he ovat kameralle välittömästi täysin läsnä.  Innostun löytäessäni uuden tavan tallentaa vierasta kaupunkia ja kokea kulttuuria astetta syvemmältä.

Vietin viime viikon Tokiossa ja sain lähtöpäivänä Hyvän mielen korttipakasta lauseen Tarkastelen asioita eri näkökulmista. Mieleeni nousivat ajatukset uteliaisuudesta, lapsenomaisesta ennakkoluulottomuudesta sekä siitä, ettei ole vain yhtä oikeaa tapaa kohdata eteen tulevia tilanteita. Viimeinen oivallus tuntui kaikessa yksinkertaisuudessaan aika vapauttavalta ja päätin löytää uuden näkökulman tutkiessani maailman suurinta kaupunkia.

Älä kuvaa salaa. Saat parempia kuvia kun kysyt luvan.
AD Katju Aro, matkailulehti Mondo

Miten oikeassa Katju onkaan. Tajuan sen välittömästi otettuani ensimmäisen otoksen. Ihmiset ilahtuvat huomiosta ja kohtaamisia sävyttää hymy, välittömyys sekä toistemme kunnioittaminen. Hyvän mielen taidot elävät näköjään japanilaisissa täysin sisäsyntyisesti ja rakastun maahan kuva kuvalta enemmän.

Tämä yksinäinen koulutyttö jäi mieleeni pitkäksi aikaa. Hän vaikutti aluksi hieman hämmentyneeltä kuvauspyynnön johdosta, mutta suostui epäröimättä. Mitä kaikkea tuon katseen taakse kätkeytyykään. Piirun verran epävarmuutta tai ihmetystä tilanteesta, mutta kuitenkin luottamus vieraaseen länsimaalaiseen. Olisi tehnyt mieli halata lähtiessä.

Törmäsimme myös japanilaisen tv-kanavan reporttereihin, jotka haastattelivat turisteja ohjelmaansa Rediscover Japan. He halusivat tietää millaisia kuvia me otamme ja miksi. Kuinka ollakaan, ylimmäinen kuva kahdesta twin like -tytöstä innosti heitä siinä määrin, että päädyin haastateltavaksi. Juttu tulee ulos valtakunnallisella kanavalla huhtikuun puolessa välissä.

Kuva Lotta Watia

Kuva Lotta Watia

Hyvän mielen taitojen ihmiskoe

päivä 1/21 Kuuntelemalla osoitan arvostavani toista
päivä 2/21 Hyväksyn sen, etten tiedä
päivä 3/21 Ylläpidän ihmissuhteita, joista saan voimaa ja energiaa
päivä 4/21 Huomaan ympärilläni olevan kauneuden
päivä 5/21 Nautin omista ja toisten onnistumisista
päivä 6/21 Osaan eläytyä toisten asemaan ja auttaa
päivä 7/21 Päästän irti ajatusmalleista, jotka hankaloittavat elämääni
päivä 8/21 Näen asiat sellaisina kuin ne ovat
päivä 9/21 Luotan sisälläni olevaan tietoon
päivä 10/21 Ammennan voimaa luonnosta
päivä 11/21 Olen sitoutunut saavuttamaan tavoitteeni, vaikka se veisikin aikaa
päivä 12/21 Tarkastelen asioita eri näkökulmista

2 Comments

  1. Ihania kuvia! Go girl!

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2020 Outdoor option

Theme by Anders NorenUp ↑