Elän parhaillaan vaihetta, jossa en pysty selkeästi vastaamaan kysymykseen mitä teen isona ja se  on mahtavaa. Aihioita on ilmassa, mutta haluan vielä hetken pitää ne siellä ja luottaa siihen, että vastaus kyllä tulee siinä vaiheessa kun sen aika on. Hauskaa siis, että päivän voimalauseeksi Hyvän mielen korttipakasta nousikin Hyväksyn sen, etten tiedä. Epätietoisuus edellyttää melkoista luottamusta, mutta mihin siinä itseasiassa luotetaan?

Omassa tilanteessani luotan varmaan johonkin sisäsyntyiseen kokemukseen siitä, että asiat järjestyvät, koska ne ovat loppujen lopuksi vain järjestelykysymyksiä siinä vaiheessa kun tavoite on selvillä. Eräs ystäväni kertoi tänään tarinan siitä, kuinka hän saattaa nykyisessä työpaikassaan heräillä öisin mitä kummallisimpiin huoliin, kun aiemmin yrittäjänä hän nukkui yönsä levollisesti. Luottamuksen, tulevaisuudenuskon, rakentamiseen siis auttaa, kun tietää mistä vastaa. Asiat ovat omissa käsissä.

Joku viisas on sanonut, että elämästä 10 % on niitä asioita joita meille tapahtuu ja loput 90 % kuinka suhtaudumme niihin. Elämänkokemus auttaa tietenkin suhtautumaan ja suhteuttamaan asioita sekä hyväksymään kysymysmerkit paremmin.  Tosin mitä vanhemmaksi elää, sitä enemmän ymmärtää miten vähän oikeastaan tietää. Nuorena kaikki oli tässäkin suhteessa paljon mutkattomampaa.

Myös avoin keskustelu auttaa parhaimmillaan kasvattamaan luottamusta tulevaan. Sanomalla asioita ääneen ne saavat oikeammat mittasuhteet ja toinen ihminen tuo tilanteeseen aina jonkun uuden näkökulman. Luottamusta voi siis oppia luottamalla.

On toki asioita, joissa epävarmuuden sietäminen on minulle edelleen erittäin hankalaa. Yksi tämmöinen on aikataulut ja toiminnan suunnittelu, jotka välillä saavat raivon partaalle. Haluan ehdottomasti tietää mitä tulevaisuudessa tapahtuu: koska lähden matkalle, milloin tietyt tapaamiset järjestetään tai jopa miten paljon järjestän ruokaa joulupöytään. Mitään ongelmaa ei synny jos asiat ovat omissa käsissä, mutta auta armias jos tilanteeseen liittyy joku vähemmän aikatauluorientoitunut henkilö. Pyydän julkisesti anteeksi höyryämistäni ja yritän opetella sietämään epävarmuutta tässäkin suhteessa. Tosin vastineeksi olen saanut läheisiltäni vinoilua aiheesta, joten katson punttien olevan aika lailla tasan.

Ihmiskoe Hyvän mielen taidoista
päivä 1/21 Kuuntelemalla osoitan arvostavani toista