Ihmiskoe Hyvän mielen taidoista

Aion tehdä 21 päivää kestävän ihmiskokeen, joka alkaa huomenna. Kyseessä on Hyvän mielen taidot -kirjaan pohjautuvien korttien käyttö. Maaretta Tukiainen haastoi tähän ehkä tietämättään, kun hän kertoi kirjansa julkkareissa unelmansa siitä, että Hyvän mielen taidoista tulisi jonain päivänä jokamiestaitoja. Se on hieno unelma ja kannan korteni kekoon opettelemalla taitoja kolmen viikon ajan.  

Hyvän mielen taidot auttavat elämään merkityksellistä elämää, jossa ihminen tunnistaa oman potentiaalinsa ja uskaltaa ylittää itsensä. Hyvän mielen taitojen ansiosta elämä on nautinnollista, tavoitteellista ja selkeää, ja ihminen on niin sanotusti elementissään.

Hyvän mielen taidot -kirjan lähtökohtana toimii positiivinen psykologia ja kokonaisvaltainen ihmiskuva, jonka mukaan voimme kasvaa ja kehittyä läpi elämämme. Kirjaan olennaisesti liittyvät Hyvän mielen kortit ravistelevat ajattelemaan omia uskomuksia ja vahvuuksia sekä auttavat rakentamaan ajattelusta joustavampaa.

Maaretta on jakanut Hyvän mielen taidot seitsemään pääkategoriaan:

  • Myönteisyys
  • Tahdonvoima
  • Vuorovaikutus
  • Myötätunto
  • Luovuus
  • Läsnäolo
  • Itsensä johtaminen

Kuhunkin kategoriaan sisältyy useita Hyvän mielen taitoja, joiden pohjalta myös korttien sisältö on rakennettu. Otetaan esimerkkinä vaikka Tahdonvoima ja siihen liittyvä lause ”Minulla on voimaa saavuttaa asiat, joita tarvitsen”. Lausetta pohtiessa ajatukset ajautuvat väkisinkin omiin vahvuuksiin, käytännön taitoihin, arvoihin ja tunteisiin. Keskittämällä ajatuksensa hetkeksi näihin asioihin  ja antamalla alitajunnan työskennellä päivän mittaan, tulee kuin huomaamattaan tunnistaneeksi ja vahvistaneeksi omia voimavarojaan.

Kuinka opettelen Hyvän mielen taitoja
Joka aamu seuraavan kolmen viikon ajan nostan sattumanvaraisesti yhden kortin Hyvän mielen korttipakasta, pohdin ennakkoluulottomasti sen sisältämää lausetta ja kuvaa 1-5 minuuttia. Sen jälkeen kirjoitan mitä ne minulle merkitsevät juuri kyseisenä päivänä ja jaan ajatukseni täällä blogissa. Päivittäin.

Toivon, että kasvan rahtusen ihmisenä tänä aikana ja pystyn jakamaan yhteistä hyvää myös ympäristölle. Parhainta olisi, jos joku toinenkin innostuisi testikaveriksi.

Otan Hyvän mielen taitojen ihmiskokeeseen mukaan myös pienen myyttisen elementin, joka syntyy 21 päivän aikarajasta. Tarinan mukaan uudesta tavasta syntyy siinä ajassa rutiini. Tutkimusten mukaan siihen kuluu kauemmin, 66 päivää jos tarkkoja ollaan, mutta lähden silti liikkeelle lyhyemmällä ajalla, koska jostain syystä pidän numerosta 21 enemmän. Huomisaamuna aloitetaan. Jännittävää.

Hyvän mielen taidot -kirja on osa Lukuvuosi2016-projektia.

Tammikuu
1/50 Jeff VanderMeer, Hävitys
2/50 Erik Bertrand Larssen, Paras

Helmikuu
3/50 Maaretta Tukiainen, Hyvän mielen taidot

2 Comments

  1. Kiitos loistavasta kirjavinkistä! Tämä on pakko etsiä käsiin! 🙂

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2021 Outdoor option

Theme by Anders NorenUp ↑