Juoksukouluni Runner’s High järjestää säännöllisesti kyselytunteja, jossa voimme pohtia yhdessä valmentajien kanssa mielessä pyöriviä kysymyksiä. Eräässä tilaisuudessa saimme eteemme kaavakkeen, johon piti arvioida mitä haluaisi saavuttaa juoksun ja treenaamisen parissa sekä mitä tällä hetkellä tekee kyseisten haluamisten suhteen. Kuten arvata saattaa, halutut asiat liikkuivat 4-5 tasolla, mutta tämän hetken toteutukset saivat pisteitä vain 0-3. Selityksiä eroavaisuuksiin löytyi toki roppakaupalla, mutta valmentaja Tuomo Salonen kuittasi ne viisaasti:  ”Jokainen voi miettiä mihin on sitoutunut”. Tuo lause oli kaikessa yksinkertaisuudessa niin hieno ja harkittu, että se on jäänyt mieleeni pyörimään siitä lähtien.

Mihin olet sitoutunut? Jos haluat jotain tarpeeksi paljon, raivaat kyllä aikaa ja näet sen eteen vaivaa. Mitä kauempana tai korkeammalla tavoitteesi on, sen enemmän se vaatii työtä. Sitoutumista, joka punnitaan niinä hetkinä, kun elämä heittää eteemme kaikenlaisia koetinkiviä – työkiireiden, sairastumisten tai oikeastaan minkä tahansa yllättävän tapahtuman muodossa. Päivän Hyvän mielen taitojen voimalauseena toimii siis Olen sitoutunut saavuttamaan tavoitteeni, vaikka se veisikin aikaa. 

Hyvä tavoite tai jopa unelma innostaa ja pyörii mielessä alvariinsa. Siihen on helppo sitoutua, mutta kuinka ylittää nuo elämän pystyttämät esteet ja säilyttää katse horisontissa vaikka tapahtuisikin hetkellisiä lamaantumisia? Ajatellaan vaikka lähestyvän kevään kunniaksi kestoaihetta laihduttamista. Miten innostavaa on nähdä itsensä timmissä rantakunnossa – vision allekirjoittaa hetkessä. Mutta entäs siinä vaiheessa, kun takatalvi iskee, nälkä ja väsymys jomottavat takaraivossa, lapset huutavat ja kaupassakin pitäisi käydä tietämättä mitä sieltä ostaa muuta kuin kaikkea kaikille vähintään kaksi. Voi sitä itsesyytösten määrää, kun illan tullen havahtuu aiottujen liikuntasuoritusten kutistuneen leukaperien heilutteluksi irtokarkkien voimalla.

Ravintovalmentajani korosti jo ensimmäisellä tapaamiskerralla kokonaisvaltaista elämänhallintaa. Saman teeman parissa olemme painiskelleet juoksuryhmän kesken ja samoja asioita nousee esiin myös asiakkaideni kanssa coaching-tapaamisissa. Henkilökohtaisia tavoitteita määritellessä on tärkeä huomioida miten ne suhtautuvat muuhun elämään. Haluta voit vaikka kuun taivaalta, mutta mitkä asiat omassa arjessa tukevat tavoitetta ja mitkä hankaloittavat – jos elät nyt ruuhkavuosia, teet pitkää työpäivää tai suunnittelet isoja elämänmuutoksia esim. kodinvaihdon  muodossa, niin miten todellisilta tavoitteen saavuttaminen näyttäytyy niitä vasten. Voisiko aikajännettä pidentää ja hyväksyä, ettei ihan lähiaikoina pysty tavoitteen eteen tekemään kuin pieniä askelia.

Konkreettinen ja pieni konsti koetinkiven edessä on odottaa 10 minuuttia ja katsoa asiaa sen jälkeen uudestaan. Siinä ehtii vaikka laittaa pyykinpesukoneen päälle, käydä hakemassa kahvia tai hengitellä raitista ilmaa parvekkeella. Noin lyhyessä ajassa ajattelee myös mahdollisia kiertoreittejä jos kiven yli ei pääse suoriltaan hyppäämään. Ainakin saat palautettua tavoitteen takaisin mieleen ja tehtyä harkitumman ratkaisun etenemisen suhteen.

Hyvän mielen taitojen ihmiskoe

päivä 1/21 Kuuntelemalla osoitan arvostavani toista
päivä 2/21 Hyväksyn sen, etten tiedä
päivä 3/21 Ylläpidän ihmissuhteita, joista saan voimaa ja energiaa
päivä 4/21 Huomaan ympärilläni olevan kauneuden
päivä 5/21 Nautin omista ja toisten onnistumisista
päivä 6/21 Osaan eläytyä toisten asemaan ja auttaa
päivä 7/21 Päästän irti ajatusmalleista, jotka hankaloittavat elämääni
päivä 8/21 Näen asiat sellaisina kuin ne ovat
päivä 9/21 Luotan sisälläni olevaan tietoon
päivä 10/21 Ammennan voimaa luonnosta
päivä 11/21 Olen sitoutunut saavuttamaan tavoitteeni, vaikka se veisikin aikaa