10 syytä nauttia luonnosta

Minulta on usein kysytty, että miksi ihmeessä käyt lomillasi vaeltamassa. Mikä houkuttelee viettämään kallisarvoista vapaa-aikaa maan äärissä ilman mukavuuksia hyttysten syötävänä. Vastaus on samalla kertaa äärimmäisen yksinkertainen ja monitulkintainen. Pohjaton kaipuu luontoon.

Hyvän mielen ihmiskokeessa nousi viimeinkin pöytään ulkoilmakortti, Ammennan voimaa luonnosta. Spontaani reaktio oli kiljahdus, tämä on helppo!

Mutta kuinka kuvailla kaikki se, miten ympäristö on elämääni rikastuttanut. Syvä kiitollisuus, voima, haastaminen ja ilo pienistä hetkistä. Näkökulmia on niin monia ja sanottavaa paljon, että päädyin listaamaan mitä luonto minulle merkitsee ja miksi nautin siitä niin paljon.

  1. Mittasuhteet. Oman pienuutensa ymmärtää kävelemällä ulkona. Puron solina tai kallioiden järkähtämättömyys viestivät iättömyydestä ja ihmiselämän rajallisuudesta. Ne kannustavat käyttämään ajan viisaasti.
  2. Perusasiat. Korostuvat etenkin vaelluksilla, jolloin vuorokausirytmi muovautuu ravinnon, juoman, levon ja liikunnan ympärille. Muusta ei tarvitse huolehtia.
  3. Vapaus. Tunturiylänköjen esteetön horisontti, kotkan liitely taivaalla, ikihonkien humina metsässä tai mahdollisuus muuttaa suuntaa.
  4. Asiat ovat juuri sitä, miltä ne näyttävät. Luonto ei tarvitse Pinterestiä esittääkseen jotain mitä haluaisi olla.
  5. Rauha. Kaikki se mikä on, kuuluu juuri siihen. Sopusointu muodostuu kasvun tai ajan liikehdinnän myötä ja tämän ymmärtäminen rauhoittaa.
  6. Itsensä voittaminen. Tämän takia tänne tullaan, olen kirjoittanut muistiinpanoihini erään reissun ensimmäisenä iltana. Takana raskas päivä, kroppa ei ole tottunut rinkan painoon ja erämaa edellytti pitkää kivikkoista ja mäkistä patikointia ennen yösijaa. Palkinto on rätisevä nuotio, lämmin ruoka ja rikkumaton hiljaisuus. Vaelluksilla voittaa itsensä joka päivä.
  7. Läsnäolo. Ainoa vaihtoehto olemiselle. Ei internetiä tai vastaavia häiriötekijöitä. Kuinka puhdistava kokemus on havaita kerta toisensa jälkeen, miten aika soljuu eteenpäin ilman sosiaalista mediaa.
  8. Aistien voima. Kaikkien aistien käyttö tapahtuu kuin itsestään. Mikään ei sammuta janoa kuten raikas purovesi, kuivan kangasmetsän tuoksu, sateen ropina telttakankaassa, tyyni järven pinta tai pehmeä sammal käden alla.
  9. Eläimet omassa elinympäristössään. Moraalia kohottava vaikutus. Aina ja missä hyvänsä.
  10. Tarinat. Luonnolla on niitä kerrottavana joka kerta kun haluaa kuunnella. Hetket kirjautuvat sieluun ja vahvistavat suhdetta ympäristöön.

Hiljainen laakso puuttomien tunturien ympäröimänä herää uuteen aamuun, kuten se on herännyt tuhansia vuosia ennen meitä. Autiotuvan hämärässä on lämmin, ulkona hieman pakkasen puolella vaikka elämme keskellä heinäkuuta. Kynttilänpätkä palaa pöydällä. Yksinäinen mies tuijottaa lasin läpi ulos räntäsateen maalaamaa maisemaa. Hän on vaeltamassa Lapissa koiransa kanssa ja polkumme risteävät yhden suojapaikan verran. Mies pyörittelee satelliittipuhelinta kädessään, koska koetti hieman aiemmin saada tuloksetta yhteyttä vaimoonsa kaukana toisessa maassa. Hetkessä aistii kaipuun painon, mutta samalla kertaa asioiden hyväksymisen juuri sellaisena kuin ne nyt ovat. Täydellisen läsnäolon. Tunnelma on piirtynyt mieleeni vahvana ja säilyy mukana lopun elämää.

Hyvän mielen taitojen ihmiskoe

päivä 1/21 Kuuntelemalla osoitan arvostavani toista
päivä 2/21 Hyväksyn sen, etten tiedä
päivä 3/21 Ylläpidän ihmissuhteita, joista saan voimaa ja energiaa
päivä 4/21 Huomaan ympärilläni olevan kauneuden
päivä 5/21 Nautin omista ja toisten onnistumisista
päivä 6/21 Osaan eläytyä toisten asemaan ja auttaa
päivä 7/21 Päästän irti ajatusmalleista, jotka hankaloittavat elämääni
päivä 8/21 Näen asiat sellaisina kuin ne ovat
päivä 9/21 Luotan sisälläni olevaan tietoon
päivä 10/21 Ammennan voimaa luonnosta

2 Comments

  1. Hyvin kirjootettu, lapin luonto on rauhoittava yms… Miten nuotiolla ruoka maistuukin hyvältä ja antaa tunnelmaa. Tykkään katsella nuotiota. Toivoisin itse pystynäni edes joskus pieneen muutaman tunnin vaellukseen.

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2024 Outdoor option

Theme by Anders NorenUp ↑