Lapsista ollaan usein huolissaan, etteivät he nyt vain ajautuisi ”vääriin porukoihin”. Sama pätee mielestäni myös meihin aikuisiin. Jos päivästä toiseen vietät aikaasi pelkkien energiaimureiden seassa, voit olla varma että ennen pitkää kuljet niska kyyryssä itsekin. Onneksi asiaan voi vaikuttaa tunnistamalla hetket ja ihmiset, joista saa virtaa ja panostamalla niihin. 

Ihmiskoe Hyvän mielen taidoista on edennyt kolmanteen päivään. Korttipakka antoi tällä kertaa mietittäväksi lauseen Ylläpidän ihmissuhteita, joista saan voimaa ja energiaa. Yksinkertaiselta vaikuttava ajatus kätkee sisäänsä aikamoisen viisauden ja antaa hienosti vastuun ihmissuhteista itselle. Millaiseen seuraan hakeutuu mielellään ja on valmis sijoittamaan kallisarvoista vapaa-aikaansa?

Ensimmäisenä mieleeni juontuu rakas harrastukseni. Ei liene sattumaa, että vaikka omien korvien välissä tai ilmojen herralla olisi miten paha päivä tahansa, löydän itseni viikoittain Maratonklubin juoksutreeneistä. Tiedän, etten ole ainoa joka ryhmässämme ajattelee samoin. Voimaa ja energiaa antavat paitsi laadukkaat harjoitukset, mutta myös hurtti huumori, reilu ja tasapuolinen kannustus sekä jaettu rakkaus lajiin.

Arjen pyörityksessä ehtii harvoin miettiä kenen kanssa itse asiassa aikaansa viettää. Valinnan mahdollisuudet esimerkiksi työpaikalla voivat olla rajalliset, mutta sen ei pitäisi antaa hämätä.

Hyvän mielen taidot -kirjasta löytyy mainio harjoitus nimeltä Suhde-energiakartta. Sen idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan piirtää paperille maalitaulua muistuttavat suurenevat ympyrät, jossa keskiöön kirjoitat oman nimesi ja kehä kerrallaan elämässäsi olevien ihmisten nimet niin, että lähimmät ovat oman nimesi viereisellä kehällä ja seuraavaksi lähimmät sitä seuraavalla ja niin edelleen. Kun olet mielestäsi listannut kaikki merkittävät tahot, käy heidät läpi henkilö kerrallaan miettien intuitiivisesti tuleeko hänen ajattelemisesta ensisijaisesti myönteinen (+) vai kielteinen (-) olo ja merkitset nimen viereen plussan tai miinuksen. Tarkastele lopuksi karttaa mahdollisimman hyväksyvästi. Millaisia merkkejä löytyy lähipiiristä tai kauempaa ja mitä voit tarvittaessa asioille tehdä.

Yksi tärkeä merkki siitä, että kohtaaminen antaa oikeanlaista energiaa on myös se, että voi heittäytyä milloin tahansa vapaaseen pudotukseen ilman että tarvitsee yrittää epätoivon vimmalla täyttää ympäristön näkymättömiä odotuksia. Vapaassa pudotuksessa jokainen voi siis olla täysin ja ehdoitta oma itsensä. Olen kiitollinen, että sain kokea vapaan pudotuksen viimeksi tänään.

Ihmiskoe Hyvän mielen taidoista
päivä 1/21 Kuuntelemalla osoitan arvostavani toista
päivä 2/21 Hyväksyn sen, etten tiedä

Kuva ylhäällä: Runner’s High