Nyt on niin kiire, ettei ehdi tehdä mitään. Lause jaksaa naurattaa joka kerta kun se tulee mieleen. Tiedäthän sen halvaannuttavan saamattomuuden tunteen, kun yrittää epätoivon vimmalla pitää miljoona lankaa käsissään. Entä jos rohkeasti keskittyisikin yhteen asiaan kerrallaan ja herkuttelisi näyttävästi onnistumisella saatuaan homman valmiiksi.

Tehokkuus, tuottavuus ja holtiton kiire ovat olleet työelämän teesejä jo pitkään. Hoipertelemme alati kasvavan kuorman painosta, eikä projekteilla tunnu olevan alkua eikä loppua. Töiden edistämisessä samalla kertaa sekä auttaa, että häiriköi lukuisat tavat pitää yhteyttä. Vallalla on ääneen sanomaton olettamus siitä, että kaikkeen viestintään pitää vastata nyt ja heti. Ei siis ihme, että päivän päätteeksi kokee lähinnä turhautumista, kun ei ole ehtinyt tehdä yhtään mitään. Ainakaan sitä mitä kuvitteli tekevänsä.

Huokailin edellä mainittuja asioita taannoin eräälle ystävälleni ja hän antoi kullanarvoisen neuvon. Pysähdy säännöllisin väliajoin listaamaan ylös, mitä kaikkea olet saanut tällä viikolla tai tässä kuussa aikaiseksi. Tulet yllättymään.

Onnistumisten huomaaminen helpottuu, kun tekee yhden asian kerrallaan ja saa sen valmiiksi. Väitän, että voisimme iloita päivittäin isoista ja pienistä onnistumisista, jos vain antaisimme niille kiireen keskellä tilaa. Hyvän mielen taitojen opettelussa on siis tänään lauteilla ajatus Nautin omista ja toisten onnistumisista. 

Me suomalaiset olemme vaatimatonta kansaa, eikä omien onnistumisten toitottaminen ole varsinaisesti kuulunut kulttuuriin, ettei vaan ylpistytä. Puhumattakaan siitä, että nauttisimme vilpittömästi naapurin menestyksestä – toisen onni kun tarkoittaa omaa epäonnea. No joo, tuo äskeinen lause näyttää kirjoitettuna juuri niin typerältä kuin mitä se onkin. Kilpailuhenkisyys, kateus, oma epävarmuus ja häpeä kuitenkin helposti estävät nauttimasta kaverin menestyksestä. Nämä tunteet pitäisi opetella tiedostamaan ja asettamaan omaan arvoonsa. Sillä loppujen lopuksi, se joka niistä eniten kärsii on henkilö itse.

Asenteissa on onneksi tapahtumassa muutosta, josta kiitos kuuluu ainakin joukkueurheilulle. Torilla tavataan! -huudot raikasivat viimeksi Nuorten Leijonien MM-kullan yhteydessä ja yhteinen ilo menestyksestä ei jättänyt ketään kylmäksi. Työkaverin onnistumisia ei nyt aina tarvitse tietenkään mennä torille juhlimaan, vaan usein riittää taputus olkapäälle ja ääneen sanottu julkinen kiitos hyvästä työstä. Omia onnistumisia, niin, niitähän voi bilettää päänsä sisällä miten paljon haluaa – joskus voisi kutsua mukaan myös ympäristön ja katsoa mitä tapahtuu.

Ihmiskoe Hyvän mielen taidoista
päivä 1/21 Kuuntelemalla osoitan arvostavani toista
päivä 2/21 Hyväksyn sen, etten tiedä
päivä 3/21 Ylläpidän ihmissuhteita, joista saan voimaa ja energiaa
päivä 4/21 Huomaan ympärilläni olevan kauneuden