Kerron sinulle salaisuuden. Jos jotain tässä maailmassa voi hallita, niin omia ajatuksiaan. Se on yhtä helppoa kuin pyykkien lajittelu: erottelee vain tunteet, ajatukset, teot ja kehon toisistaan.

No, oikeastihan kyseessä ei ole mikään salaisuus vaan ikiaikaisen viisauden nostaminen esille. Eikä ajatusten hallinta ole edes kovin helppoa, sillä kaiken meissä liikkuvan ja meitä liikuttavan erottelu toisistaan vaatii jatkuvaa harjoittelua. Pyykin peseminen onnistuu todennäköisesti paremmin.

Harjoittelu on silti antoisaa ja palkitsevaa, sillä tuloksia saa aika nopeasti. Olen itse käyttänyt useamman vuoden apuna Titti Holmerin kirjasta Onnellinen nyt löytyvää nelikenttää, koska nelikentät ovat mahtavia ja auttavat jäsentämään ajattelua. Tässä tapauksessa listataan intuitiivisesti juuri kyseiseen hetkeen liittyen asiat tunteiden, ajatusten ja tekojen ja kehon näkökulmista. Muita hyviä tapoja harjoitella ovat esimerkiksi meditointi tai jooga.

Olen elänyt Hyvän mielen taitojen ihmiskoetta seitsemän päivää, toisin sanoen kolmasosan. Suhtaudun jo aika innostuneen odottavasti siihen, mikä lause tulee aamulla korttipakasta pöydälle. Tänään se on Päästän irti ajatusmalleista, jotka hankaloittavat elämääni. 

Ajatusten hallinnassa on siis järjestelyn lisäksi kyse myös luopumisesta. Entäs jos testaisi KonMaria omaan ajatteluunsa, etenkin irti päästämiseen. Mieli täyttyy helposti itsestään kaikenlaisista ajatuksista ja kun päälle lisää saatavilla olevan tiedon määrän sekä sosiaalisen median kirpputorin, niin kukapa ei heittäytyisi vähän ahneeksi. Sitten ihmetellään, kun on koko ajan ähky ja pyykit sekaisin korvien välissä.

KonMari-ajattelun yksi keskeinen kulmakivi on elää kodissa, jossa on vain sinulle rakkaita tavaroita. Se tarkoittaa väistämättä luopumista, joka toteutuu niin että otat joka ikisen huushollista löytyvän esineen yksi kerrallaan käteesi ja mietit tuottaako tämä sinulle iloa. Jos ei, niin luovut siitä kiitollisena, jätät jäähyväiset esinettä arvostaen.

Mitä tämä tarkoittaisi siis mielenhallinnan suhteen. Hyväksyt kaiken sen mitä päässäsi myllää, tarkastelet asioita sitä mukaa kun niitä nousee mieleesi ja pohdit yksitellen tuottavatko ne sinulle iloa. Jos ei, niin kiitos ja hyvää matkaa. Ajatukset eivät sitten muuten tunne stop-merkkiä eli niiden kieltäminen on hyödytöntä. Parasta vaan päästää sisälle, kiittää ja ohjata iloisesti vilkuttaen toisesta korvasta ulos.

KonMarin soveltaminen omien ajatusten hallintaan on siinä mielessä ristiriitaista, että metodin mukaan kun on kerran tehnyt järjestelyn kunnolla, niin siihen ei  tarvitse enää palata. Ajatusten loputtomassa vyöryssä tämä ei toimi, mutta sitä on ihan hauska kokeilla.  Mikä parasta, harjoitus on täysin ilmainen ja toteutettavissa missä ja milloin vain. Eikä tarvitse roudata edes jätesäkkejä roskiin.

Ihmiskoe Hyvän mielen taidoista

päivä 1/21 Kuuntelemalla osoitan arvostavani toista
päivä 2/21 Hyväksyn sen, etten tiedä
päivä 3/21 Ylläpidän ihmissuhteita, joista saan voimaa ja energiaa
päivä 4/21 Huomaan ympärilläni olevan kauneuden
päivä 5/21 Nautin omista ja toisten onnistumisista
päivä 6/21 Osaan eläytyä toisten asemaan ja auttaa
päivä 7/21 Päästän irti ajatusmalleista, jotka hankaloittavat elämääni