Ajatustenluku, yleinen ja usein käytetty taito, jossa luetun ymmärtäminen on omilla kriteereillä huipputasoa. Ilmiömäinen kyky, josta harva kuitenkaan puhuu ääneen.

Käsi sydämelle. Kuinka paljon olettamukset tai mielen sisäiset selitykset ohjaavat tunteitamme ja päätöksentekoamme täysin huomaamatta. Minulla ainakin ohjaa ja aivan liikaa. Omasta mielestäni luen toisten ajatuksia todella hyvin aina siihen asti, että sanon tulkintani ääneen tai kiinnitän asiaan huomiota. Sitä niin helposti ajautuu tietämään mitä vastapuoli ajattelee, että ei vaivaudu asiaa edes kysymään. Sopii suomalaisille.

Ajatustenlukutaidoilla ei varmaan sen takia paljon leveillä, kun kertojana ovat omat pelot, epävarmuudet, toiveet, odotukset tai olettamukset. Kuka niitä haluaa tuoda päivänvaloon toisten äimisteltäväksi. Tai mitäs jos joskus toisikin. Hyvän mielen korttipakka nimittäin antoi tälle päivälle lauseen Näen asiat sellaisina kuin ne ovat. Ottamalla toiset ihmiset ja itsensä vastaan sellaisena kuin me olemme, kertomalla rehellisesti omat ajatuksensa (ja lukukokemuksensa) sekä aidosti kuuntelemalla voi oppia yllättävän paljon. Se ei tarkoita, että pitäisi olla samaa mieltä kaikesta tai hyväksyä kaikki, vaan enemmänkin yritystä ymmärtää.

Tosiasioiden hyväksymishuone osoittautui mainioksi Hyvän mielen taitojen harjoitukseksi. Lähtökohtana on, että pystyt hetken keskittymään ja nollaamaan mielesi. Piirrä sen jälkeen puhtaalle paperille tyhjä huone, jonka jokaisella sivulla on yksi ikkuna. Kirjoita ikkunoiden viereen ilmansuunnat ja jokaisen kohdalle intuitiivisesti kolme mieleen tulevaa asiaa tässä järjestyksessä:

Itä: voimavarat tai tapahtumat, jotka ovat tulossa elämääsi
Länsi: tuntemukset tai uskomukset, jotka ovat poistumassa
Pohjoinen: vakaus elämässäsi, Pohjantähti joka luotsaa
Etelä: valo, ilo, luovuus tai välittömyys, joka kutsuu

Piirtämäsi huone kuvastaa mieltäsi juuri nyt ja niitä tosiasioita, jotka elämässäsi vaikuttavat. Voit istua mielessäsi keskelle huonetta ja katsella rauhassa jokaiseen ilmansuuntaan. Lukea omia ajatuksiasi ja pohtia mitä ne sinulle tästä hetkestä kertovat.

Ihmiskoe Hyvän mielen taidoista

päivä 1/21 Kuuntelemalla osoitan arvostavani toista
päivä 2/21 Hyväksyn sen, etten tiedä
päivä 3/21 Ylläpidän ihmissuhteita, joista saan voimaa ja energiaa
päivä 4/21 Huomaan ympärilläni olevan kauneuden
päivä 5/21 Nautin omista ja toisten onnistumisista
päivä 6/21 Osaan eläytyä toisten asemaan ja auttaa
päivä 7/21 Päästän irti ajatusmalleista, jotka hankaloittavat elämääni
päivä 8/21 Näen asiat sellaisina kuin ne ovat