Kahvila La Torrefazione ihastutti tällä viikolla oheisella kyltillä. Kuva on lainassa heidän Facebook-sivuiltaan, jossa se sai ansaittua huomiota tuhansien tykkäysten ja jakojen muodossa. Hyviä käytöstapoja kannattaa pysähtyä miettimään, sillä tervehtiminen ei ole iso vaiva mutta silti se tuppaa aika usein jäämään jalkoihin.

Pakko kertoa esimerkki tuoreelta Tokion matkalta. En osaa halaistua sanaa japania, mutta se ei estänyt rakastumasta kulttuuriin kertaheitolla. Toisten ihmisten arvostaminen on japanilaisille niin aitoa ja sisäsyntyistä, että sen huomaa jopa ummikkona. Kunnioittavaan ilmapiiriin on helppo mennä mukaan, eikä tervehtimistä tai hymyä tarvitse nyhtää hohtimilla vaan se vähän niin kuin kuuluu asiaan.

Palatessani Suomeen tajusin, että painavien tuliaiskassien lisäksi yritän vaalia sydämessäni tuota arvostavaa asennetta ja jakaa sitä ympärilleni aina kun mahdollista. Hyvän mielen korttipakka auttoi asiassa ja lauseena toimii tänään Valitsen sanani rakentavasti.

Jälleen kerran kannattaa kääntää peili ensin kohti omaa naamaansa ja miettiä mitä itse päästelee suustaan ja miten omaa viestintää voi kehittää arvostavammaksi. Tästä voisi kehittää jonkin kaavion tai nelikentän, jonka osiona toimisivat arvomaailma, energiataso, stressinsietokyky sekä läsnäolon taito. Mietin ensin pitkään kuuluisiko tässä olla myös ihmissuhteiden läheisyys, mutta hylkäsin ajatuksen lopulta koska jos arvomaailmasta löytyy lähtökohtaisesti kunnioittaminen ja luottamus toisiin ihmisiin, niin silloin sen ei pitäisi vaikuttaa siihen kuinka huomioit ympäristöäsi.

Energiataso käsittää fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin aina yöunista syömisiin ja ulkoiluun tai liikuntaan. Vireällä mielellä jaksaa kiinnittää huomioita paremmin myös toisiin ihmisiin. Stressinsietokyky vaikuttaa olennaisesti siihen miten huomioit ympäristöäsi. Tein aikanaan töitä organisaation hierarkiassa aika korkealla olevan ihmisen kanssa, jolla oli ehkä huonoin paineensietokyky mihin olen urallani törmännyt. Palaverit olivat sanalla sanoen hämmentäviä, sillä mitä lähemmäs deadline tuli sitä enemmän törkyä hän suolsi suustaan ja saattoi romahtaa jopa siitä ettei oikean väristä fläppitussia ollut juuri sillä hetkellä saatavilla. Ympäristö opetteli mukautumaan hänen toimintaansa ja surullista kyllä, samalla mahdollisti sen. Stressinsietokykyä oppii kokemusten myötä ja joskus on ihan hyvä vain pysähtyä, hyväksyä oma keskeneräisyytensä, hengittää pari kertaa syvään ennen kuin lataa ajatuksensa suodattamatta ilmoille.

Läsnäolon taito. Huomaan sen nousevan Hyvän mielen taitojen ihmiskokeessa lähes alvariinsa esille ja samalla se tietysti kertoo siitä miten tärkeästä ominaisuudesta on kyse. Ajatellaan vaikka tuota La Torrefazionen hienoa kylttiä. Kuinka moni aamukahvia hakeva asiakas osaa hyvät käytöstavat, mutta on vain yksinkertaisesti niin täysin omissa maailmoissaan, orientoituu tulevaan päivään tai räplää kännykkäänsä että niinkin yksinkertainen asia kuin toisen ihmisen huomioiminen unohtuu. Väitän, ettei hyvän huomenen sanominen taatusti sekoittaisi kiireisen asiakkaan aikatauluja piirun vertaa, päinvastoin hymyllä sävytetty kohtaaminen voisi jopa piristää aamua ja saada päivän paremmin käyntiin.

Hyvistä käytöstavoista on äskettäin puhuttu myös Helsingin Sanomissa, jonka toimittajat testasivat kuinka moni pääkaupunkiseudun bussimatkustajista tervehti kuskia ääneen ja mistä se johtui moikataanko vai ei. Mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä arjen pieni tutkimus kaupunki- ja maalaiskulttuurien eroista.

Hyvän mielen taitojen ihmiskoe

päivä 1/21 Kuuntelemalla osoitan arvostavani toista
päivä 2/21 Hyväksyn sen, etten tiedä
päivä 3/21 Ylläpidän ihmissuhteita, joista saan voimaa ja energiaa
päivä 4/21 Huomaan ympärilläni olevan kauneuden
päivä 5/21 Nautin omista ja toisten onnistumisista
päivä 6/21 Osaan eläytyä toisten asemaan ja auttaa
päivä 7/21 Päästän irti ajatusmalleista, jotka hankaloittavat elämääni
päivä 8/21 Näen asiat sellaisina kuin ne ovat
päivä 9/21 Luotan sisälläni olevaan tietoon
päivä 10/21 Ammennan voimaa luonnosta
päivä 11/21 Olen sitoutunut saavuttamaan tavoitteeni, vaikka se veisikin aikaa
päivä 12/21 Tarkastelen asioita eri näkökulmista
päivä 13/21 Elämäni on seikkailua
päivä 14/21 Päästän irti siitä, mikä ei enää palvele
päivä 15/21 Valitsen sanani rakentavasti