Norjalaisen mentaalivalmentaja Erik Bertrand Larssenin uutuusteos Vahva (suom. Susanna Paarma, Bazar 2018) keskittyy sisäiseen voimaan. Kirja esittelee kahdeksan asiaa, joita on hyvä lisätä elämäänsä ja kahdeksan asiaa, joista kannattaa luopua.
Olen joskus miettinyt ahdistavissa tilanteissa, että kukaan ei tiedä, mitä mielessäni liikkuu. Ihmiset näkevät vain ulkokuoren, eleet ja ilmeet, mutta he eivät näe mitä pääni sisällä tapahtuu. Ajatus helpottaa oloani yllättävän paljon.
Tästä lienee pitkälti kyse myös sisäisessä voimassa. Se on mielen vahva peruskivi, johon tukeutua silloin kun maailma ympärillä ravistelee. Aika pienetkin tärinät nimittäin onnistuvat stressaamaan tai ahdistamaan: pieleen mennyt aikataulutus, tekemättömät työt tai unohdetut lupaukset.
”Myrskyttömyys ei ole aitoa rauhaa. Aitoa rauhaa on pysyä tyynenä myrskyssä.” Tuntematon
Sisäinen voima rakentuu Larssenin mukaan kahdeksan sitä vahvistavan ja kahdeksan heikentävän asian ympärille. Kaikki lähtee liikkeelle siitä, että muutamme piintyneitä tapojamme ajatella.
Tässä prosessissa vähän on todella paljon.
Otetaan esimerkiksi kirjan luku Valittaminen. Se siis kuuluu niihin asioihin, joista kannattaisi pyristellä eroon. Valittaminen on sitä, että voivottelee kaikkea mahdollista ympärillään.
Voivottelee asioita, joihin ei voi vaikuttaa. Voivottelee asioita, joihin voisi vaikuttaa. Voivottelee sitä, että on niin paljon voivoteltavaa.
Tuttavani kertoi tarinan, jossa hänen entinen työkaverinsa aloitti valitusmyrskyn joka kerta, kun tietokoneen ohjelmistoon tuli päivitys tai hänen piti tehdä joku asia toisin kuin ennen. ”Taas pitää opetella jotain uutta”, hän kuulemma aina parahti.
Valittamiseen on hyvin helppo mennä mukaan. Se ei vaadi oikeastaan lainkaan ajattelua, sen kuin vain rallattelee menemään ja marmattaa kaikesta mahdollisesta. Haastavampaa ja samalla palkitsevampaa on pysähtyä miettimään, mitä tässä juuri tapahtui ja mitä hyvää tilanteessa kenties on?
Vahvan kiintoisaa antia oli myös tasapainon määritelmä.
”Tavoittelemme illuusiota, ja se on ansa. Tasapaino on huijannut meitä sanana: sisällytämme siihen liian monia asioita. Alkujaan hyvä ajatus – eläminen tasapainoisesti – on alkanut merkitä kaiken tunkemista yhteen päivään tai viikkoon. Se on ihan hölmöä!”
Larssenin mukaan tasapainoisen elämän tavoittelu johtaa usein päinvastaiseen tulokseen. Useat pyrkivät tuhattaitureiksi haalimalla elämäänsä monia eri rooleja ja areenoita, joilla haluavat olla hyviä.
Totuus kuitenkin on, että kaikessa ei vain voi olla hyvä eikä kaikkea kannata tehdä. Tässä tullaan sitten siihen vaikeaan osuuteen: rehellisyyteen ja luopumiseen. Mikä on riittävän tärkeää tässä hetkessä, että haluan panostaa siihen? Entä mistä olen valmis luopumaan?
Tekemättömiä asioita perustellaan helposti sillä, ettei aika riitä. Tähän voi koittaa myös toisenlaista taktiikkaa.
”Vastaakin sen sijaan ainakin itsellesi, että ’kuule, tuo ei kuulu minulle tärkeisiin asioihin’ tai ’tuo ei ole mielestäni tärkeää’. Se on paljon rehellisempi vastaus. Meillä kaikilla on aikaa, sitä vain ei riitä kaikkeen.”
Henkisen harjoittelun kolmiyhteys
Larssen on koulutukseltaan upseeri, laskuvarjosotilas ja taloustieteilijä. Hän on Norjan suosituimpia valmentajia, jonka asiakaskuntaan lukeutuu yritysjohtajia, huippu-urheilijoita, taiteilijoita ja poliitikkoja.
Vahva täydentää Larssenin mentaalivalmennusta käsittelevän trilogian, jossa ovat aiemmin ilmestyneet Paras (Bazar, 2014 ) ja Helvetinviikko (Bazar, 2017). Trilogian kirjat voi lukea itsenäisinä osina.
Paras käsittelee tavoitteiden asettamista ja sitä, miten saat itsestäsi parhaimman irti. Helvetinviikko puolestaan siirtää Paras-kirjassa esitellyt teoriat käytäntöön. Tänä vuonna suomeksi ilmestynyt Vahva keskittyy henkiseen harjoitteluun.
Lue, miten hiihtovaellus oli kuin oma Helvetinviikkoni.
Täältä löydät kokemuksiani Paras-kirjasta.
Outdoor option on myös Facebookissa
Lukuvuosi 2018
Tartuin Popsugarin haasteeseen, jossa lukupinoni valikoituu alla olevan listauksen perusteella. Tähän mennessä raksi on tullut seuraaviin kohtiin.
Kirjasarjan seuraava osa
Eppu Nuotio & Pirkko Soininen, Sakset tyynyn alla
Kirja aikamatkailusta
David Mitchell, Luukellot
Kirja, joka sijoittuu merelle
Morten Strøksnes, Merikirja
Kirja, jonka nimessä on eläin
Linda Olsson, Kun mustarastas laulaa
Kirja, jonka olen lainannut tai saanut lahjaksi
Lucia Berlin, Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia
Kirja urheilusta
Joonas Laurila, Juoksijan järki
Kirja, jonka nimi on yksi sana (Valintani Popsugarin lukuhaasteesta 2015)
Erik Bertrand Larssen, Vahva
Vastaa