Luin valmentaja ja huippujuoksija Joonas Laurilan kirjan Juoksijan järki (No Tofu Publishing, 2017). Minut yllätti, miten samanlaisia kokemuksia, ajatuksia ja oppeja juoksu meissä synnyttää. Huolimatta siitä, mitä reittiä pitkin tulet juoksijaksi tai millä tasolla treenaat.

”Juoksu voi olla raakaa puuhaa ja lenkille lähtö ei aina ole helppoa. Silti jokaisen lenkin jälkeen koen olevani viisaampi ja yhtä kokemusta rikkaampi. Se motivoi, koska koen, että voin edelleen oppia juoksusta niin paljon.”

Joonas Laurilan elämäntarina pysäyttää. Hänellä todettiin nuorena erittäin harvinainen jalkasyöpä, joka oli lähes viedä lupaavan urheilijan hengen. Ratkaisuksi asiantuntija suositteli jalan amputointia.

Joonas ei suostunut vaan valitsi mieluummin riskileikkauksen. Vaativan operaation ja pitkän, vuosia kestävän toipumisajan, jonka aikana hän opetteli kävelemään uudestaan.

Elämä on laittanut Joonaksen tekemään merkittäviä valintoja. Kuva: Joonas Laurila

Vaikeudet eivät päättyneet siihen. Tuntuu että Joonas on joutunut läpikäymään elämässään enemmän kuin yhdelle ihmisille olisi millään mittarilla tarpeen.

Hän ei ole siitä huolimatta jäänyt surkuttelemaan kohtaloaan tai asettunut olosuhteiden uhriksi. Jokainen vastoinkäyminen on tehnyt miehestä entistä vahvemman, päättäväisemmän ja kiitollisemman.

Juoksu ja läheisten tuki ovat olleet keskeisiä tekijöitä Joonaksen tarinassa. Juoksijan järki käy läpi avoimesti hänen matkaansa lapsuuden hiekkapoluilta alle kolmen tunnin maratoonariksi.

Kirjan hienointa antia oli mielestäni kuvaus, kun Joonas lähti vuosien jälkeen ensimmäistä kertaa ihan vain kokeilemaan miltä juoksu tuntuisi.

”Mieleeni tulvi muistikuvia lapsuuden juoksuista. Metsän tuoksu ja hiekan ääni kenkien alla tuntui tutulta ja turvalliselta. Muistin hapottavat mäet ja ennen kaikkea lenkkien jälkeisen olotilan.”

Olemme Joonas Laurilan kanssa GoExpossa 2.-4.3. keskustelemassa kokemuksistamme juoksijoina. Tänään lauantaina meidät löytää Juoksijan kulmasta klo 11.30 ja sunnuntaina klo 12.30. Löydät Suomen suurimman ulkoilu- ja liikuntatapahtuman koko ohjelmatarjonnan täältä.

BookBeat-kirjapalvelu tarjoaa blogini lukijoille maksuttoman kuukauden vailla sitoumuksia tai määräaikaisuuksia. Klikkaa tästä, kirjoita alennuskoodiksi juoksijansielu ja pääset nauttimaan tuhansista tarinoista.

Artikkelin pääkuvan otti GoExpossa Eetu Nordman.

Lukuvuosi 2018

Tartuin Popsugarin haasteeseen, jossa kirjat valikoituvat lukupinooni alla olevan listauksen perusteella. Tähän mennessä raksi on tullut seuraaviin kohtiin.

Kirja, jonka olet lainannut tai saanut lahjaksi  (A book you borrowed or that was given to you as a gift) Lucia Berlin, Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia

Kirja urheilusta (A book about or involving a sport) Joonas Laurila, Juoksijan järki