En tiennyt olevani kiinnostunut taidehistoriasta, ennen kuin tartuin Eppu Nuotion ja Pirkko Soinisen rikosromaaneihin. Ne synnyttävät pakottavan tarpeen selvittää lisää kirjoissa esiintyvistä taideteoksista ja tarinoista niiden takana.

Nainen parvekkeella (Bazar, 2016) on Nuotion ja Soinisen taidemysteerien sarjan ensimmäinen osa. Siinä päähenkilö, dokumenttiohjaaja Salome Virta on tekemässä elokuvaa Albert Edelfeltistä. Hän kuitenkin sotkeutuu mysteeriin, joka on viedä naisen hengen. Tapahtumien keskiössä toimii Edelfeltin maalaus Nainen parvekkeella.

Sarjan toisessa osassa, Sakset tyynyn alla (Bazar, 2018) Salomen tarina jatkuu. Tällä kertaa hän törmää murhauutiseen, jossa kopio Frederick Elwellin taulusta Girl with a Cigarette on isketty saksilla uhrin rintaan.

Taiteesta kiinnostunut Salome ei saa silmiään irti taulun naisesta ja hänelle tulee pakkomielle selvittää mistä oikein on kyse. Niin taulun tarinassa kuin murhissakin, joita  tapahtuu ensimmäisen iskun jälkeen lisää.

Kirjan kannen on taiteillut lahjakas Sanna-Reeta Meilahti

Molemmissa kirjoissa tarina kulkee kahdella eri aikakaudella. Elämme nykypäivässä sekä maalausten syntyhetkessä. Nainen parvekkeella vie 1880-luvun taiteilijoiden Pariisiin ja Sakset tyynyn alla puolestaan 1940-luvun Antwerpeniin keskelle toista maailmansotaa.

Minut koukutti erityisesti romaanien keskiössä olevien taulujen tarinat. Nuotio ja Soininen kuljettavat lukijaa tapahtumaketjuissa, jotka ympäröivät maalausten näennäisen seesteisiä hetkiä.

Esimerkiksi Sakset tyynyn alla -kirjan taulussa nainen katsoo yhtä aikaa intensiviisesti ja välinpitämättömästi suoraan silmiin. Aivan kuin Salomekin, kiinnostuin myös itse siitä, mitä tuon katseen taakse oikein kätkeytyy. Millainen ihminen nainen oli ja millaista elämää hän eli keskellä sodan kauheuksia. Oliko hän valinnut puolensa ja jos niin minkä.

En kerro juonesta enempää, koska en halua spoilata lukuelämystä. Suosittelen kuitenkin aloittamaan sarjan ensimmäisestä osasta, jotta Salomeen ja kirjojen muihin vakiohahmoihin pääsee sisälle.

Nainen parvekkeella ja Sakset tyynyn alla ovat molemmat tyyliltään viihdyttävää luettavaa ja tarjoilevat kiehtovalla tavalla yksityiskohtia historiasta. Jos siis haluat kiireisen arjen keskellä viedä ajatuksesi hetkeksi jonnekin aivan muualle, ovat Salome ja taidemysteerit oikea valinta.

Avoin toive Eppu Nuotiolle ja Pirkko Soiniselle, kirjoittakaa jatkoa! Kuva Mikael Soininen

Jutun pääkuva, Frederick William Elwellin teos Girl with a Cigarette (1942) on lainassa ColorThySoulin-sivulta.

BookBeatin tutustumistarjous blogini lukijoille

BookBeat tarjoaa tuhansittain kotimaista, käännettyä ja ulkomaista kirjallisuutta. Palvelusta löytyy kaunoa, tietoa sekä lasten ja nuorten kirjoja. Mikä parasta, valikoimaa voi ahmia niin paljon kuin haluaa.

Blogini lukijat saavat nyt erikoistarjouksena kuukauden maksuttoman kokeilujakson palveluun (normaalisti kaksi viikkoa). Tarjous on voimassa 30.4.2018 saakka.

Toimi näin: mene BookBeatiin tästä linkistä. Syötä kenttään alennuskoodi: juoksijansielu

Tämän jälkeen pääset rekisteröitymään palveluun ja aloittamaan kokeilujakson.

Lukuvuosi 2018

Tartuin Popsugarin haasteeseen, jossa lukupinoni valikoituu alla olevan listauksen perusteella. Tähän mennessä raksi on tullut seuraaviin kohtiin.

Kirjasarjan seuraava osa
Eppu Nuotio & Pirkko Soininen, Sakset tyynyn alla

Kirja, jonka olet lainannut tai saanut lahjaksi
Lucia Berlin, Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia

Kirja urheilusta
Joonas Laurila, Juoksijan järki