Toimittaja, tv-juontaja, tuottaja, triathlonisti ja lukutoukka. Baba Lybeck on aina heittäytynyt intohimolla siihen, mitä tekee. Pää pysyy kasassa lenkeillä ja lukemalla, joten mitäpä jos yhdistäisi nämä kaksi? Sain Babalta meille juoksijoille sopivia lukuvinkkejä.

Baba hoitaa liikkumalla kuntoaan ja terveyttään, mutta myös mielenterveyttään. Juoksu on ollut hänelle aina liikuntamuoto numero yksi.

”Kun lähden lenkille työpäivän jälkeen käyn ensin läpi työasioita ja sen jälkeen perheeseen liittyviä juttuja. Mitä pidemmälle etenen, sitä hitaammaksi ja pienemmäksi ajatukseni muuttuvat. Pian keskityn vain ympäristöön, tuoksuihin, kehoon tai nälän tunteeseen. Lopulta minulla on vain askeleeni ja liike. Kun palaan kotiin, olen tyhjä. Sen takia juoksen.”

Aina ulkona

”En voi sietää mattoja. Mieli ei pääse sisällä hyviin tiloihin alkuunkaan. Treenasin taannoin Barcelonan maratonille ja juoksin 32 kilometriä 25 asteen pakkasessa. Tein seitsemän kilometrin lenkkiä ja kävin kotona juomassa välillä.”

Juoksua tosin tulee vain pari kertaa viikossa, sillä Baban ohjelma on triathlonien myötä monipuolinen.

”Maanantai on voimapäivä, tiistai on uintipäivä, keskiviikkona on pyöräilypäivä, torstai juoksupäivä. Perjantai on vapaa. Lauantaina on pitkä pyörälenkki ja sunnuntaisin vetoja radalla. Treenaan eri tehoilla kolmen viikon sykleissä. Kevyellä viikolla vaihdan juoksun kävelyyn.”

Flow-tilaan hän pääsee parhaiten juoksemalla tai uimalla. ”Olen tehnyt isoja päätöksiä uidessa. Jopa niin isoja, että päätin uidessa irtisanoutua päästäkseni elämässäni eteenpäin. Seuraavana päivänä menin ja tein sen.”

”Juoksen englanniksi”

Äänikirjat kulkevat treeneissä välillä mukana, välillä eivät. Olennaisinta Baban mukaan on kuunnella, mitä aivot tarvitsevat: omaa aikaa ja ajattelua vai uppoutumista tarinoiden maailmaan.

”Jos kuuntelen äänikirjoja lenkeillä, niin juoksen aina englanniksi. Muutama kesä sitten kuuntelin Paul Austerin 4321:n miehen itsensä lukemana, koska tiesin haastattelevani häntä. Auster oli kanssani juoksemassa ja se oli kivaa!”

Baban lukuvinkit

Born to Run, Christopher McDougall
”Klassikko, joka jokaisen juoksijan kannattaa lukea”

What I Talk About When I Talk About Running, Haruki Murakami
”Hieno teos, mutta rehellisyyden nimissä minä kyllä ihmettelin, miten se Murakami on välillä niin onneton oman harjoittelunsa kanssa.”

Ultramaratoonari, Dean Karnazes
”Kiinnostava tarina. Oma kosketukseni ultrailuun on tullut triathlonien kautta.”

ChiRunning, Danny Dreyer
”Opas taloudelliseen juoksutekniikkaan, miten voi juosta loukkaantumatta. Dreyer korostaa harjoittelussa pakotonta juoksemista, kehon ja jalkojen kuuntelua. Kirjassa on myös erittäin hyviä ravintovinkkejä. Tämän teoksen ansiosta ryhdyin itsekin syömään linnunruokaa:  täysjyväviljaa, pähkinöitä ja siemeniä.”

Juoksijan sielu, Tarja Virolainen
”Erinomainen juoksukirja. Jos haluat juoksun filosofiaa, niin täältä sitä löytyy.”

Juoksijan treeniopas, Ingmarie Nilsson
”Monipuolisuudella on iso merkitys treeneissä – on tärkeää juosta myös hitaasti ja tehdä vetoja. Jatkuva keskivauhdilla juokseminen ei kehitä.”

 

Alkoiko kirjallisuus kiinnostaa? Lisää vinkkejä löydät täältä

Brucen kanssa lenkillä

”Äänikirjan lukeminen rytmittyi maratoniin päivässä”

Suosikkikirjailijaani luetaan varmuudella vielä sadan vuoden päästä