Sarekin talvivaellus maaliskuussa 2015 on jäänyt mieleeni yhtenä elämäni hienoimmista viikoista. Hiihdimme Ruotsin Lapin syrjäisessä erämaassa jylhien tuntureiden keskellä, nukuimme teltoissa ja opettelimme selviytymistaitoja. Viikko ulkona vaihtelevissa ja väliin ankarissakin olosuhteissa opetti kestävyyttä, venytti omia rajoja ja kasvatti itsetuntemusta.

Sarek nousi mieleeni lukiessani mentaalivalmentaja Erik Bertnard Larssenin kirjaa Helvetinviikko (Bazar, 2015). Käytännönläheinen teos pohjautuu kirjailijan omiin kokemuksiin brittien erikoisjoukkojen koulutustavasta, jossa sotilaat viedään henkisen ja fyysisen kestävyyden äärirajoille. Kaikki eivät viikosta selviä, mutta jokainen tulee kokemuksesta pinnalle vahvempana ihmisenä ja on päässyt syvemmälle itseensä kuin koskaan aiemmin.

Larssen on kehittänyt tästä koulutusmetodista siviiliversion, joka sopii kenelle hyvänsä. Helvetinviikon aikana olet parhaimmillasi, keräät kokemuksia ja kirjailijan lupauksen mukaan saat myös uudenlaisen otteen elämästäsi.

Yhden viikon aikana teet samaa mitä aina ennenkin, mutta vain äärimmäisen hyvin. Jokaiselle päivälle on oma teema: tavat, moodi ja keskittyminen, ajanhallinta, pois mukavuusalueelta, lepo ja palautuminen, sisäinen dialogi sekä uusi näkökulma elämään.

Viikkorytmi on yksinkertainen. Heräät joka aamu kello 5.00 ja menet nukkumaan klo 22.00. Paitsi torstain ja perjantain välisenä yönä, jonka valvot. Tarvitset itsekuria ja tahdonvoimaa, eikä se tule olemaan helppoa. Herkuttelu on kielletty ja kuntoilu kuuluu jokaisen päivän ohjelmaan.

Viikko kannattaa valmistella ja suunnitella huolella. Siihen kuuluu omien tavoitteiden miettiminen, mutta myös rehellisen palautteen kerääminen siitä, missä asioissa itsellä olisi parantamisen varaa.

”Olemme sitä mitä toistuvasti teemme. Erinomaisuus ei ole siis teko, vaan tapa.” Aristoteles

Sarek oli omassa mittapuussani eräänlainen Helvetinviikko. Elimme erittäin säntillisen aikataulun mukaan, johon kuului herääminen joka aamu samaan aikaan, hiihtoa noin 7-8 legiä per päivä. Yksi legi on 50 minuuttia hiihtoa ja 10 minuutin tauko. Lounastauolla oli mittaa puoli tuntia.

Torstaina rakensimme erilaisia lumimajoitteita, joissa myös yövyimme. Lauantaiaamuna lähdimme liikkeelle leiristä keskellä yötä. Retkikuntamme paluumatka 10 kilometrin mittaisen järven poikki oli ikimuistoinen, sillä etenemisen meditatiivisen rytmin katkaisi välillä vain suksen kärkien kopsuminen edellä menevän ahkioon. Väsyneet hiihtäjät taipuivat tuulenpuuskien voimasta samaan suuntaan kuin pajunvitsat. Näky olisi naurattanut jos kaikki energia ei olisi mennyt keskittymiseen.

Oman elämänsä Darth Vader.

Oman elämänsä Darth Vader.

Sarekin hiihtovaellus on osa Ankarat Avotunturit -koulutusohjelmaa, jonka isä on suomalaisen arktisen retkeilyn grand old man, sissikouluttaja ja evp Kari ”Vaiska” Vainio. Ruotsin kokemuksista iso kiitos huikealle erä- ja luonto-opas Jaakko ”Korpijaakko” Heikalle, joka on myös ottanut tämän postauksen upean pääkuvan.

Kirjoitin Sarekin vaelluksesta Ankarat Avotunturit -blogiin, joka löytyy täältä

Lukuvuosi 2016
Osallistun haasteeseen lukea vähintään 50 kirjaa kuluvan vuoden aikana. Alla listaus mieluisan urakan etenemisestä. Kirjoitan lukemastani ajatuksia sitä mukaa kun niitä päähäni pulpahtelee.

Marraskuu
36/50 The 21-Day Exercise Challenge
35/50 Paperi T, post-alfa
34/50 Frank Martela, Tahdonvoiman käyttöohje
33/50 Johanna Elomaa, Säästä ajatuksesi eläviä varten

Lokakuu
32/50 Jonathan Carroll, Valkoiset omenat
31/50 Michelle Segar, No Sweat
30/50 Paula Hawkins, Nainen junassa
29/50 Erlend Loe, Niin loppuu maailma

Syyskuu
28/50 Haruki Murakami, Miehiä ilman naisia
27/50 Saku Tuominen, Luova järkevyys
26/50 Cormac McCarthy, Kaikki kauniit hevoset

Elokuu
25/50 Adharanand Finn, Running With The Kenyans
24/50 Vybarr Cregan-Reid, Footnotes – How Running Makes us Human

Heinäkuu
23/50 Jonas Hassen Khemiri, Kaikki se mitä en muista
22/50 Douglas Preston & Lincoln Child, Kuoleman naamio

Kesäkuu
21/50 Miika Nousiainen, Maaninkavaara
20/50 Fred Vargas, Hyisiä aikoja
19/50 Sarah Knight, The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck
18/50 John Williams, Stoner

Toukokuu
17/50 Markus Torgeby, Juoksijan sydän
16/50 Sofia Kilpikivi, Maratonmimmi
15/20 Haruki Murakami, Mistä puhun, kun puhun juoksemisesta
14/50 Karo Hämäläinen, Yksin
13/50 Erik Bertnard Larssen, Helvetinviikko
12/50 Minna Eväsoja, Melkein Geisha

Huhtikuu
11/50 Jeff VanderMeer, Hallinta

Maaliskuu
10/50 Helen Macdonald, H niin kuin haukka
9/50 Takashi Hiraide, Kissavieras
8/50 Frédéric Gros, Kävelyn filosofiaa
7/50 Jean Echenoz, Pitkä juoksu

Helmikuu
6/50 Sami Minkkinen, Havaintoja parisuhteesta
5/50 Karen Joy Fowler, Olimme ihan suunniltamme
4/50 Marie Kondo, KonMari
3/50 Maaretta Tukiainen, Hyvän mielen taidot

Tammikuu
2/50 Erik Bertrand Larssen, Paras
1/50 Jeff VanderMeer, Hävitys