Sarah Knightin teoksen The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck voi lukea parodiana suositusta siivous- ja elämäntaito-opas Konmarista. Tai sitten sen avulla voi tarkistaa omia tapojaan elää tätä elämää, joka kuitenkin on nykyhetken tietojen valossa meidän ainoamme.

Knightin logiikka ja kursailematon tyyli naurattavat ääneen ja esimerkit ovat enemmän kuin tunnistettavia. Miten kieltäytyä jonninjoutavista työpalavereista, välttää piinaavat baby showerit tai viheltää peli poikki, kun sukulaisillallisella lähestytään tulenarkoja aiheita.

Kirja laittaa salaviisaasti kuitenkin myös miettimään. Tapamme toimia pohjautuvat helposti miellyttämisen haluun, ajan saatossa vääristyneeseen kohteliaisuuteen tai toiveeseen tulla hyväksytyksi. Niillä ei ole yleensä kikkareen vertaa tekemistä sen kanssa mitä ihan oikeasti haluaisimme.

Aivan kuten Konmarissakin, myös Knight suosittelee käymään elämän osa-alueita läpi tietyssä järjestyksessä: ensin tavarat ja piintyneet mielipiteet, koska ne eivät jäkätä vastaan. Sitten työ, koska työpaikat, mukaan lukien työkaverit ja pomot, herättävät aina tunnetiloja. Metodin tultua tutuksi, päästään ihmissuhteisiin, joista ensimmäiseksi ystävät, puolitutut ja ventovieraat. Viimeiseksi käsitellään perheenjäsenet, koska se alue on yleensä melkoinen miinakenttä.

Tavoitteena on elää elämää, jossa voi tehdä juuri kuten itsestä hyvältä tuntuu ja haistattaa pitkät sen suhteen mitä muut ihmiset ajattelevat tai odottavat. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että käyttäytyisit itsekeskeisesti tai loukkaisit tarkoituksellisesti toisia ihmisiä. Ei millään mittarilla. Rehellisyys, kohteliaisuus ja näkökulman vaihtamisen taito ovat avainasemassa.

Kaaviokuva selventää mukavasti mistä on kyse.

Knightin metodi toimii niin, että järjestät ajatuksesi ja sitä kautta myös tekosi sen mukaan, mikä tuottaa sinulle iloa. Lopetat ajan, energian ja rahan haaskaamisen asioihin tai ihmisiin, jotka eivät tee sinua onnelliseksi vaan pahimmillaan ärsyttävät suunnattomasti. Toisin sanoen kuuntelet sydäntäsi ja olet sille myös rehellinen.

Lyhyt oppimäärä

  1. Pidä ensin huolta itsestäsi. Samalla ajatuksella kuin lentokoneissa kehotetaan laittamaan happimaski ensin omalle naamalle ennen kuin autat muita.
  2. Sano ei asioille, joita et ehdi, halua tai sinulla ei ole varaa tehdä.
  3. Edelliseen liittyen: vapauta itsesi syyllisyydestä, ahdistuksesta, pelosta tai huolesta kun kieltäydyt jostakin rehdisti ja kohteliaasti.
  4. Turha sälä korviesi välissä vähenee merkittävästi, kun keskityt asioihin ja ihmisiin, jotka oikeasti tuottavat sinulle iloa.

Lukuvuosi 2016
Kesäkuu

19/50 Sarah Knight, The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck
18/50 John Williams, Stoner

Toukokuu
17/50 Markus Torgeby, Juoksijan sydän
16/50 Sofia Kilpikivi, Maratonmimmi
15/20 Haruki Murakami, Mistä puhun, kun puhun juoksemisesta
14/50 Karo Hämäläinen, Yksin
13/50 Erik Bertnard Larssen, Helvetinviikko
12/50 Minna Eväsoja, Melkein Geisha

Huhtikuu
11/50 Jeff VanderMeer, Hallinta

Maaliskuu
7/50 Jean Echenoz, Pitkä juoksu
8/50 Frédéric Gros, Kävelyn filosofiaa
9/50 Takashi Hiraide, Kissavieras
10/50 Helen Macdonald, H niin kuin haukka

Helmikuu
3/50 Maaretta Tukiainen, Hyvän mielen taidot
4/50 Marie Kondo, KonMari
5/50 Karen Joy Fowler, Olimme ihan suunniltamme
6/50 Sami Minkkinen, Havaintoja parisuhteesta

Tammikuu
1/50 Jeff VanderMeer, Hävitys
2/50 Erik Bertrand Larssen, Paras