Parisuhdehuumoria parhaimmillaan

Enpä ole pitkään aikaan nauranut niin makeasti kuin lukiessani Sami Minkkisen Havaintoja parisuhteesta. Arkisten, meidän jokaisen silmien edessä lepäävien yksityiskohtien kautta piirtyy lempeän mustalla huumorilla sävytetty teos parisuhteen koko kaaresta. 

Yhtä asiaa vielä ihmettelen. Vaimo menee heti lääkäriin, kun tauti iskee. Minä en mene. Olen sellainen tyypillinen suomalainen mies, joka menee lääkäriin vasta kun lääkäri antaa elinaikaa kolmisen tuntia. Siinä lääkäri sitten kysyy, että kutsutaanko pastori viimeiselle voitelulle. Itse haluan siinä tilanteessa pastorin sijasta Juha Tapion esittämään jonkun kauniin voimaballadin. Siitä saa sitten helvetin liikuttavan tarinan SuomiLoven kakkoskaudelle.

Havaintoja parisuhteesta koostaa Minkkisen suositun blogin parhaat palat kansien väliin. 2010-luvun miesnäkökulma ikiaikaiseen aiheeseen, miehen ja naisen väliseen suhteeseen, tarkoittaa kaikkien osapuolien likoon laittamista ilman liiallista alleviivaamista sukupuolirooleista.

Katsoin itseäni peilistä vaimoni vaatteissa ja herra jumala kun näytin hyvältä. Jos en olisi ollut aviossa, olisin alkanut flirttailla itseni kanssa.

Parasta antia kirjassa on se, että lukija nauraa hersyvästi. Itselleen. Kuulin tarinan, että kirjaa tai blogia luetaan ääneen toiselle osapuolelle ”kuuntele nyt tätäkin, kuuntele” -huudahdusten säestämänä.

Iskevistä tarinoista koostuvan teoksen tunnelma muistuttaa jollain tapaa Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan viistoa huumoria yhdistettynä Kaisa Haatasen Meikkipussin pohjalta -romaanin itseironiaan. Minkkinen tuo sekoitukseen vielä vahvasti myös oman mausteensa, joka sisältää hyväntuulisuutta, toisen arvostamista sekä roppakaupalla rakkautta.

Parisuhde, yhteiskunta ja koko maailma toimii parhaiten siten, että annamme ihmisten olla sellaisia ihmisiä kuin he ovat. Opimme toisiltamme. Ymmärrämme siten ehkä enemmän toisiamme. Sen jälkeen voi sanoa rakastavansa. Vaikka se vaatekaapin värijärjestys meneekin oman ymmärryksen yli.

Lukuvuosi2016

Tammikuu
1/50 Jeff VanderMeer, Hävitys
2/50 Erik Bertrand Larssen, Paras

Helmikuu
3/50 Maaretta Tukiainen, Hyvän mielen taidot
4/50 Marie Kondo, KonMari
5/50 Karen Joy Fowler, Olimme ihan suunniltamme
6/50 Sami Minkkinen, Havaintoja parisuhteesta

2 Comments

  1. Jee!! En oo ainoo ketä on lukenut ton! mahtava opus!

    • Tarja

      5 maaliskuun, 2016 at 08:20

      Vallan mainio kirja tosiaan. Luulenpa, että Samin blogin suosion perusteella meitä lukijoita on enemmänkin 🙂

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2020 Outdoor option

Theme by Anders NorenUp ↑