Punaisten tupsujen tuhatpäinen armeija heiluu horisontissa ja kulkusten kilinä kantautuu kuulokkeiden läpi. Kirpeässä pakkassäässä vilistää melkoinen lauma joulupukkeja, tonttuja ja poroja sekä kultasiipisiä enkeleitä. Muutama kettukin näkyy silmäkulmasta. Kyseessä ei ole pikkujoulujen jälkeinen krapulalenkki vaan tositilanne viime lauantailta.

Pelastakaa Lapset ry:n ja Runner’s High:n järjestämä Joulujuoksu on kaikille passeli hyvän mielen liikuntatapahtuma, jonka tuotto lahjoitetaan vähävaraisille lapsille. Joulujuoksu järjestettiin viime lauantaina Helsingissä, Töölönlahden ympäristössä. Leikkimielisessä kisassa oli mahdollista osallistua joko 5 tai 10 kilometrin matkalle ja sen sai painella juosten tai kävellen. Niin, ja parhaat asut tietenkin palkittiin.

Alkulämmittelyssä oli megafoni tarpeen. Ohjeistusta antaa Runner's High:n toimitusjohtaja Aki Nummelalla.

Alkulämmittelyssä oli megafoni tarpeen. Ohjeistusta antaa maajoukkuejuoksija Aki Nummela. Kuva Runner’s High.

Olen osallistunut Joulujuoksuun kerran aiemminkin pari vuotta sitten. Homma toimi siihen aikaan pelkästään oman aktiivisuuden varassa. Lahjoittamalla summan Pelastakaa Lapset ry:lle, sai netistä tulostettua oman juoksunumeron, jonka kanssa hölkkäillä haluamassaan seurassa haluamansa matkan.

Kiersimme silloin Maratonklubin kanssa Helsingin rantoja pitkin ja päädyimme puolivahingossa keskustan vilkkaalle joulutorille. Touhusta jäi kiva muisto, sillä juokseva pukki, tontut ja poro herättivät ansaittua huomiota. Japanilaisturistit vallan villiintyivät kameroidensa kanssa ja saimme pysähdellä alvariinsa kuvattavaksi. Joulumieli levisi juuri, kuten sen on tarkoitettukin. Ilon kautta.

Oma Joulujuoksu on mahdollista tänäkin vuonna, sillä keräys jatkuu jouluaattoon saakka.

Vuonna 2014 tämmöinen joukkio kiersi levittämässä hyvää mieltä.

Joulujuoksussa on aina aikaa pysähtyä poseeraukseen.

Hyväntekeväisyyden nimissä järjestetyt juoksutapahtumat ovat Suomessa toistaiseksi aika harvinainen ilmiö, mikä on sinällään vähän yllätys ottaen huomioon lajin kasvavan suosion. Joulujuoksun lisäksi mieleeni nousee ainakin syövän vastaista taistelua tukeva Helsinki Twilight Run & Walk

”Urheiluseuroilla on Suomessa vahvat juuret. Niiden parista löytyy varmasti tapahtumia, joiden tuotto menee lasten ja nuorten liikunnan hyväksi. Yritysmaratonviestillä autetaan myös lasten liikkumista. Lisäksi erittäin hieno esimerkki hyväntekeväisyystapahtumasta on Pekka Hyysalon Fight Back Run”, täydentää Runner’s High:n valmentaja Carita Riutta.

Kansainvälisesti hyväntekeväisyystapahtumat ovat huomattavasti yleisempiä. Maailman maratoneilla näkee paljon yksittäisiä juoksijoita tai pieniä joukkueita, jotka keräävät kisaamalla rahaa hyvään tarkoitukseen.

Hyväntekeväisyysjuoksussa on rento ilmapiiri ja siihen on helppo tulla mukaan. Osallistujat haluavat ennen kaikkea tehdä yhdessä hyvää. Aistin tämän vahvasti Joulujuoksun tapahtumakeskuksessa Finlandia-talolla.

Iltapäivän sinistä hetkeä sävytti iloinen ja rupatteleva tunnelma. Keskustelu liikkui jouluisissa aiheissa tai naamiaisasujen bongailussa sen sijaan, että olisimme vertailleet tulevan kisan tavoiteaikoja tai analysoineet reittiä ja sen ajolinjoja. Ilmasta myös puuttui kisoille tyypillinen starttilevottomuus.

Tapahtuma, joka aidosti sopii ihan kaikille. Kuva Vasilis P. Photography

Joulujuoksu sopii ihan kaikille. Kuva Vasilis P. Photography

Oma juoksunikin sujui rentona jolkotteluna aina siihen saakka, kunnes kuulin jossain 9,5 kilometrin paikkeilla Runner’s High:n valmentaja Anneli Nummelan kannustushuudon: ”Otapa Tarja tuo tonttu kiinni!”

Tämän postauksen pääkuva on lainassa Joulujuoksun kuvagalleriasta.