Elämäni ensimmäinen maraton opetti minulle tavoitteiden merkityksen. Abbott World Marathon Majorsien juokseminen puolestaan opetti, että unelmat on mahdollista saavuttaa, kun uskaltaa luopua oman pään sisäisistä rajoitteista. 

World Marathon Majors, WMM, pitää sisällään kuusi maailman suurinta ja merkittävintä maratonia, johon osallistuu kymmenien tuhansien juoksijoiden lisäksi myös kansainvälisen kestävyysjuoksun eliitti. Six Star Finisher -tittelin ansaitsee juoksemalla kaikki osakilpailut, jotka järjestetään vuosittain tässä järjestyksessä Tokio, Boston, Lontoo, Berliini, Chicago ja New York.

Tuijotin kolme vuotta sitten Berliinin maratonin lähtöviivalla World Marathon Majors -mainostaulua. Siihen oli listattu kaikki kuusi kaupunkia. Yritin kuvitella miltä tuntuisi juosta koko sarja läpi. Ajatus oli iso ja saavuttamaton.

Lisäksi mieleni rakensi hämmästyttävän nopeasti muurin orastavan haaveeni eteen: minulla ei ole rahaa eikä aikaa enkä muutenkaan pystyisi moiseen. 

Sain kuitenkin murrettua esteet lähes huomaamattani. Säästin pennosia ja minulle tarjoutui tilaisuus jäädä sapatille. Lisäksi löysin ison unelman Seven Continents Clubista, joten maailman suurimmat maratonit toimivat ikään kuin välietappeina kohti suurempaa. 

Tänä syksynä minusta sitten tuli ensimmäinen suomalainen nainen, joka on päässyt WMM Hall of Fameen ja ansainnut Six Star Finisher -tittelin.

Kokemukset vai materia
Moni on kysynyt pitkin syksyä, paljonko tuo lysti tuli maksamaan. Kokonaissumma pyörii jossain keskikokoisen henkilöauton hinnoissa. Luulen, tai olen itseasiassa varma, että iloitsen tästä saavutuksesta eläessäni enemmän kuin hetkellisestä uuden auton tuoksusta saatikka tolkuttomasta tavaramäärästä. Liikkumaan pääsee julkisillakin, eikä viimeisessä mekossa ole tunnetusti taskuja.

Ihmisiä on myös kiinnostanut mikä näistä kuudesta maratonista oli paras. Jokainen on ollut hieno ja ainutkertainen elämys, kuten maraton on aina. Järjestelyt ovat olleet kaikkialla huippuluokkaa, tunnelma korkealla ja kisa on toiminut mitä mainioimpana tapana tutustua uusiin kaupunkeihin.

Jos kuitenkin joku pitäisi valita yli muiden, esimerkiksi juoksemalla se uudestaan, tähyäisin ehdottomasti Bostoniin. Maratonperinne on kulkenut siellä mukana sukupolvesta toiseen jo 120 vuoden ajan ja tapahtuman juuret ovat syvällä seudun sielussa.  Pitkän kokemuksen mukanaan tuoma tunnelma välittyi meille juoksijoille hienovireisellä tavalla. Sen haluaisin elää uudestaan.

Muistot matkan varrelta
Jokaiseen World Marathon Majoriin liittyy paljon muistoja. Listasin sykähdyttävimmät hetket siinä järjestyksessä, kun olen kisat juossut. Mukana on myös muutama vinkki, mikäli kestävyysjuoksu maailman isoimmissa tapahtumissa houkuttelee.

Berliini 29.9.2013, nettoaika 4:22
Berliiniin on WMM-maratoneista helpoin päästä juoksemaan. Arpaonni suosii kohtalaisen hyvin ja jos ei tärppää, niin tapahtuma löytyy mm. lukuisten matkatoimistojen listoilta.

Osallistumismaksu kisaan on noin 100€ ja juoksijoita mahtuu mukaan 40 000. Tapahtumassa juostaan harva se vuosi maailmanennätyksiä, joten reitti on todella tasainen. Se kiertää Berliinin eri kaupunginosien halki miljoonan kannustajan saattelemana ja leveillä baanoilla mahtuu hyvin juoksemaan.

Berliinin maratonia on järjestetty vuodesta 1974 ja muurin murtumisen jälkeen juoksijat ovat päässeet painelemaan idän ja lännen erottaneen massiivisen Brandenburgin portin läpi. Sen symboliarvo on kaupungin, jopa Euroopan historiassa merkittävä. Huikea näky avautuu silmien eteen maratonin loppupäässä ja sain siitä omiin askeleihini ja väsyneeseen mieleen ikimuistoista ylevyyttä.

BMW-Berlin Marathonin kotisivut. 

Lontoo 26.4.2015, nettoaika 3:41 / oma ennätys
Jokaisen maratonia juoksevan tulisi muistaa kiittää lämpimästi 41 843 metrin kohdalla Englannin kuninkaallisia jäljellä olevasta 352 metristä. Matkaa nimittäin pidennettiin juuri sen verran Lontoon kesäolympialaisissa vuonna 1908, koska kuningatar Aleksandra halusi lähdön tapahtuvan suunnitelmista poiketen Windsorin linnan edestä.

Lontoon maratonia on järjestetty vuodesta 1981 ja kisaan osallistuu tätä nykyä noin 40 000 juoksijaa. Heistä merkittävä osa on hyväntekeväisyysjuoksijoita tai Guinnessin ennätystehtailijoita. Tämä näkyy hauskalla tavalla etenkin lähtöalueella, jossa palloilee jos minkälaista naamiaisasua. Lontoon erikoisuus on myös se, että ainoana maratonina maailmassa reitti kulkee sekä itäisellä että läntisellä pallonpuoliskolla.

Lontooseen on vaikea päästä arvonnan kautta, koska ulkomaisten juoksijoiden kiintiöt ovat pienet ja tunku on kova. Mahdollisuudet osallistua ovat käytännössä joko merkittävän summan kerääminen hyväntekeväisyyteen tai turvautuminen matkatoimiston palveluihin. Suomesta ainakin Vetikko Travelilla on oikeus järjestää maratonmatkoja kohteeseen.

Brittiläinen Paula Radcliffe pitää edelleen hallussaan maratonin naisten maailmanennätystä 2:15 (Lontoo, 2003). Hänen uransa jäähyväisjuoksu osui samaan kisaan missä itsekin olin mukana. Huutomyrsky lähtöalueella oli melkoinen, kun Radcliffe esiteltiin eliitin joukossa. Aika monella meistä meni sillä hetkellä roska silmään.

Virgin Money London Marathonin kotisivut. 

New York 1.11.2015, nettoaika 3:48
New Yorkin maraton on suurin ja kaunein, sanalla sanoen awesome. Lähes 50 000 juoksijaa saa marraskuun alussa kokea, miltä tuntuu kun Iso Omena rakastaa jokaista heistä.

New Yorkin maraton alkoi pienenä tapahtumana Keskuspuistossa vuonna 1970 ja laajeni muutamassa vuodessa järjestäjän visionäärisyyden ansiosta maailman suurimmaksi kestävyysjuoksutapahtumaksi, joka kiertää kaikki viisi kaupunginosaa.

Minulla kävi hyvä tuuri, sillä pääsin mukaan arpalipulla. Sen lisäksi tännekin voi osallistua matkatoimiston kautta tai alittamalla oman ikäryhmänsä aikarajan. Osallistumismaksu on hieman alle 400€.

New Yorkin kannustus ja yleisön huolella väsäämät kyltit ovat jotain ainutlaatuista. Huikein hetki oli hieman puolenvälin jälkeen, kun olin ylittänyt pitkän ja puuduttavan Queensboron sillan ja reitti kurvasi Manhattanille. Sillalle oli yleisöltä pääsy evätty, mutta sen jälkeen avautuva ihmismeri ja kannustajien meteli meinasi viedä jalat alta. Tästä kohdasta varoiteltiin etukäteen monessa artikkelissa, koska tunnelma nostattaa juoksijan taivaisiin ja menetettyjä energioita on vaikea saada takaisin.

Listasin tänne 26,2 syytä miksi New York City Marathon kannattaa juosta.

TCS New York City Marathonin kotisivut.

Tokio 28.2.2016, nettoaika 3:52
Maailman suurimman kaupungin, Tokion, maraton edustaa läpileikkausta japanilaisesta kulttuurista parhaimmillaan. Arvostus, siisteys sekä harmonia kuvaavat parhaiten noin 37 000 juoksijan kokoontumisajoja tasaisella reitillä.

Osallistumismaksu on reilu 100€ ja mukaan pääsee varmimmin matkatoimiston kautta. Arvontaankin voi osallistua jos uskoo voittomahdollisuuksiinsa noin 300 000 muun osallistujan seassa.

Itämaisen ympäristön tyyneys, meditaatioharjoitukset ennen kisaa ja edellisillan vierailu shinto-temppelissä tekivät tehtävänsä. Juoksu oli henkisesti puhtain ja nautinnollisin ikinä. Mieleni pysyi hämmästyttävän kirkkaana läpi koko kisan ja rysäytin 35 kilometrin kohdalla muurin päreiksi yksinkertaisesti kiihdyttämällä tahtia.

Kirjoitin Tokion maratonin kokemuksista enemmän tänne ja julkaisin kisasta myös kuvakoosteen.

Tokyo Marathonin kotisivut

Boston 18.4.2016, nettoaika 4:04
Bostonin identiteetti on osaltaan rakentunut vuodesta 1897 järjestetyn maratonin ympärille. Yhdensuuntainen reitti juostaan Hopkintonin kylästä Bostonin keskustaan, jossa maaliviiva on maalattu katuun. Juoksijat kuljetetaan Hopkintoniin perinteisillä keltaisilla koulubusseilla.

Bostonin maratonille osallistuu noin 30 000 henkilöä ja mukaan pääsee vain alittamalla oman ikäryhmänsä aikarajan virallisesti mitatussa kisassa. Juoksijat arvostavat toisiaan eri tasolla kuin missään muussa kisassa. Boston Athletics Associationin symbolilla, yksisarvisen logolla, varustettua juoksutakkia kantaa kisan jälkeen enemmän kuin ylpeänä. Osallistumismaksu tapahtumaan on noin 250€.

Eräs Bostonin vahva tunnusmerkki on maailman kaupunkimaratonien legendaarisin nousu, Heartbreak Hill. Käytännössä kyseessä on Newtonin kaupungin neljä kukkulaa, jotka juoksijat kohtaavat noin 32 kilometrin kohdalla. Kärsin kisassa pahoista vatsakrampeista ja jouduin välillä kävelemään, mutta Heartbreak Hillin päätin selättää juosten. Sen myös tein ja ikuisuudelta tuntuvien nousujen jälkeen näin vihdoin erään naisen kantavan kylttiä ”Heartbreak Hill is over.” Se tuntui lähes yhtä hyvältä kuin maaliviivan ylitys.

Bostonin maraton synnytti useamman postauksen verran ajatuksia. Kisaraportti löytyy täältä ja Roberta ”Bobbi” Gibbin tarina täältä. Hänen rohkeutensa teki ison vaikutuksen, sillä Bobbi oli ensimmäinen nainen, joka juoksi Bostonin maratonin. Salaa, tosin.

Boston Marathonin kotisivut.

Chicago 6.10.2016, nettoaika 5:16
Chicagon reitti on jopa tasaisempi kuin Berliinin. Ainoan hidasteen tekevät lukuisat 90-asteen mutkat, jotka väärillä ajolinjoilla juostuna voivat kasvattaa matkaa jopa 800 metriä. Windy Citynä tunnettu kaupunki ison Michigan-järven rannalla saattaa tehdä myös vastatuulen puolesta tepposia. Juoksijoita mahtuu vuodesta 1977 järjestettyyn kisaan mukaan 45 000 ja osallistumismaksu on reilu 200€.

Yksin matkustavalle Chicago näyttäytyi erittäin ystävällisenä ja vastaanottavana kaupunkina. Kisajärjestelyt oli mietitty viimeistä piirtoa myöten ja maratonpäivänä kävi erittäin hyvä tuuri myös säiden puolesta. Siihenpä ne hyvät puolet omalta osaltani loppuivat, sillä kisa itsessään meni niin penkin alle kuin olla ja voi.

Mieliinpainuvin hetki oli jossain puolen välin jälkeen, kun oloni on oksentelun jäljiltä heikko ja voimaton. Eräs mies pomppaa yleisön joukosta radalle. Kävelee vieressäni hetken, taputtaa selkään ja kannustaa jatkamaan. Otin hänen kunniakseen muutaman juoksuaskeleen ja sain voimia jatkaa taas hetken eteenpäin.

En tule myöskään koskaan unohtamaan sitä, miten seison World Marathon Majors -seinäkkeen edessä kuvattavana. Kaulassani roikkuu maratonmitalin lisäksi myös virallinen Six Star Finisher -tunnustus ja itkusta ei tahdo tulla loppua. Olen saavuttanut yhden unelmani, enkä tahdo tajuta sitä.

Chicagon maratonilla puntaroin juoksuni motiiveja useamman kerran. Raportti löytyy täältä.

Bank of America Chicago Marathonin kotisivut.

Vuoden loppuhuipennus

Juoksukouluni Runner’s High kunnioitti saavutustani perinteissä pikkujoulujen tunnustuspalkintojen jaossa. Sain toimitusjohtajan ja valmentajani Aki Nummelan omin käsin teippaaman ISON MITALIN runsaiden aplodien saattamana. Arvostan!