Kävin tällä viikolla lounaalla erään kuntotriathlonistin kanssa hyvän keskustelun siitä, kuinka juoksu merkitsee enemmän kuin pelkkää liikuntaa. Hän itse oli ajautunut myös uimaan ja pyöräilemään, kun kroppa ei enää kestänyt pelkkää juoksemista. Kova kaipuu lajiin oli silti jäänyt, minkä pystyin aistimaan sanojen lisäksi myös lounaskaverini koko olemuksesta. Keskustelumme nosti mieleen Vybarr Cregan-Reidin teoksen Footnotes – How Running Makes Us Human.

Yliopistoprofessori, kirjailija ja intohimoinen paljasjalkajuoksija Cregan-Reid päätyi itse aikanaan lenkkipoluille selvittääkseen omaa elämäänsä ja silloista parisuhdettaan. Eipä aikaakaan, kun tutkijaluonne halusi ymmärtää mistä juoksussa ihan pohjimmiltaan on kyse. Kirkastaa miksi hän ja miljoonat muut lajin harrastajat oikeastaan viettävät aikaansa juoksemalla.


Juoksu on ihmiselle luontaisin etenemismuoto. Olemme juosseet aina. Evoluutio on rakentanut meidät juoksijoiksi. Mikään toinen liikuntamuoto ei myöskään saa meitä niin puhtaasti yhteyteen oman vartalomme, ympäristön ja mielen kanssa kuin juokseminen. Varsinkin paljasjalkajuoksussa yhteys (äiti) maahan on kiistaton.

Paljasjalkajuoksu herättää harrastajien ja ei-harrastajien parissa intohimoja, mutta Cregan-Reid ei sorru saarnaamaan liikaa sen puolesta. Hän jättää jokaisen päätettäväksi millaisilla kengillä tai ilman niitä juoksee. Ennemminkin kannustaa kokeilemaan ennakkoluulottomasti eri tapoja. Cregan-Reid käy tapaamassa huippuasiantuntijoita pitkin maailmaa aiheen tiimoilta perehtyessään omaan juoksutekniikkaansa ja ymmärtääkseen miksi juoksukengät ovat tarpeelliset tai tarpeettomat.

Huutia saa mm. ultrajuoksijoiden kehittämät erittäin tuetut, mutta kevyet Hoka One Onet, joihin itse tutustuin menestyksekkäästi Tokion maratonilla alkuvuodesta. Jalkani eivät tulleet juuri lainkaan kipeäksi, koska kengistä löytyi rutkasti niin sanotusti bufferia. Minulla oli nilkkahaasteita, jotka eivät kisassa tuntuneet yhtään. Tai ainakin sain illuusion itselleni siitä ettei vaikeuksia olisi ollut.

Toisaalta, enpä tiedä nautinnollisempaa tapaa juosta esimerkiksi loppuverryttelyä kuin avojaloin. Viileä ja pehmeä nurmi jalkapohjieni alla. Kosketus jokaisella askeleella ja tunne kuinka lihakseni tekevät töitä, tuottavat voimaa. Ymmärrän siis hyvin näkökulman siitä, että mitä tuetummat kengät sitä heikommin jalkapohjien lihaksisto kehittyy. Tai siis pahimmillaan ei kehity ollenkaan ja ennen pitkää tästä seuraa ongelmia.

Footnotes on toki paljon muutakin kuin kenkäanalyysia. Kirja kurkistaa suoraan juoksijan mieleen, sieluun ja tietenkin kehoon pääsee kirjallisuusviitteiden, filosofian, neurologian sekä biologian kautta. Puhumattakaan Cregan-Reidin omista kokemuksista lajin parissa. Tarjottimella on niin paljon näkökulmia, että kerronta jää välillä hieman junnaamaan paikalleen, mutta antaa vastapainoksi myös syyn nauraa ääneen ja hihkaista ”just niin”.

Cregan-Reid on saanut kutsumuksen juoksuun verenperintönä. Hänen enonsa on aikanaan voittanut maratonin Euroopan mestaruuden. Mies itse on kuitenkin enemmänkin kuntoilija tai intohimoinen harrastaja, kuten suurin osa meistä. Eikä hän ole juossut elämässään kuin yhden maratonin. Ainakaan tähän mennessä.

Lukuvuosi 2016
Osallistun haasteeseen lukea vähintään 50 kirjaa kuluvan vuoden aikana. Alla listaus mieluisan urakan etenemisestä. Kirjoitan lukemastani ajatuksia sitä mukaa kun niitä päähäni pulpahtelee.

Elokuu
24/50 Vybarr Cregan-Reid, Footnotes – How Running Makes us Human

Heinäkuu
23/50 Jonas Hassen Khemiri, Kaikki se mitä en muista
22/50 Douglas Preston & Lincoln Child, Kuoleman naamio

Kesäkuu
21/50 Miika Nousiainen, Maaninkavaara
20/50 Fred Vargas, Hyisiä aikoja
19/50 Sarah Knight, The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck
18/50 John Williams, Stoner

Toukokuu
17/50 Markus Torgeby, Juoksijan sydän
16/50 Sofia Kilpikivi, Maratonmimmi
15/20 Haruki Murakami, Mistä puhun, kun puhun juoksemisesta
14/50 Karo Hämäläinen, Yksin
13/50 Erik Bertnard Larssen, Helvetinviikko
12/50 Minna Eväsoja, Melkein Geisha

Huhtikuu
11/50 Jeff VanderMeer, Hallinta

Maaliskuu
10/50 Helen Macdonald, H niin kuin haukka
9/50 Takashi Hiraide, Kissavieras
8/50 Frédéric Gros, Kävelyn filosofiaa
7/50 Jean Echenoz, Pitkä juoksu

Helmikuu
6/50 Sami Minkkinen, Havaintoja parisuhteesta
5/50 Karen Joy Fowler, Olimme ihan suunniltamme
4/50 Marie Kondo, KonMari
3/50 Maaretta Tukiainen, Hyvän mielen taidot

Tammikuu
2/50 Erik Bertrand Larssen, Paras
1/50 Jeff VanderMeer, Hävitys