Venyttely ennaltaehkäisee vammoja, nopeuttaa palautumista ja parantaa liikkuvuutta. Hyviä puolia voisi luetella loputtomiin ja silti kuljemme kuin puupökkelöt. Käytämme aikaa sen ihmettelyyn, että onpas taas niskat jumissa tai paikkoja kolottaa. Teemme mieluummin kaikkea muuta kuin venyttelemme ja arvatkaapa miksi?

Havahduin aiheeseen omakohtaisesti, kun lojuin itseeni tyytyväisenä saunan lauteilla. Takana oli sunnuntain pitkä lenkki ja nautiskelin endorfiineista. Kunnes vihlaisu vasemmassa nilkassani muistutti kuolevaisuudestani. Taas jäi venyttelemättä lenkin jälkeen.

Unohtamani kehonhuolto vaivasi mieltäni, joten selvitin löytyykö kohtalotovereita. Laadin avoimen gallupin Facebookin Kestävyyttä pintakaasulla 24/7 -ryhmälle. Kyseessä on tuhansien juoksijoiden aktiivinen, viistolla huumorilla varustettu porukka, joka kommentoi mielellään aiheesta ja aiheen vierestä.

Kysyin ryhmäläisiltä: Miksi venyttely tuppaa olemaan niin vaikeaa? Tässä TOP 10 -perusteet, suluissa äänimäärä. Suuret kiitokset kaikille vastanneille!

  1. Pitäis venytellä, mut ku… (134)
  2. Olen saamaton (45)
  3. Venyttelen pari kertaa viikossa kunnolla ja sitten satunnaisesti (38)
  4. Lenkin jälkeen kimpussani ovat lapset/lemmikit/puoliso/anoppi/koko muu maailma (32)
  5. Eikä, mitä, venyttelyhän on just parasta! (21)
  6. Venyttelyllä ei ole selkeää päämäärää (11)
  7. Lenkin jälkeen on niin kova nälkä, että venyttely unohtuu (11)
  8. Käytän vapaa-aikani mieluummin juoksuun kuin venyttelyyn (9)
  9. Venytteleekö ravihevosetkaan? Niinpä! (8)
  10. Käytän foamrolleria (5)

Gallupin perusteella ylivoimaisin syy olla venyttelemättä on – heh – kaikki syyt, mitkä milloinkin mieleen juolahtavat eli klassinen mutku-ilmiö.

”Mä oon lenkin jälkeen vähän sellainen puuhastelija 😀 Suihkuun ja evästä ja pyykit ja ja ja. Sama homma kun pitäis tehdä vatsalihaksia. Oon tänä vuonna tehnyt jo kaksi kertaa!” -Sanna

Venyttely herätti paljon mielipiteitä puolesta ja vastaan. Muutamat juoksivat reilusti yli sata kilometriä viikossa eivätkä kokeneet venyttelystä olevan mitään hyötyä. Toiset taas venyttelivät ahkerasti siitäkin huolimatta, etteivät havainneet sen lisäävän liikkuvuutta.

Sitten oli ryhmä, johon itsekin kuulun. Tiedostamme venyttelyn hyödyt, mutta ilman vippaskonsteja hommasta ei saa säännöllistä. Hyviä vinkkejä oli investoida pehmeään mattoon ja venytellä samalla kun katsoo telkkaria. Tai pitää huoli, että apuvälineet, kuten putkirullat, ovat näkyvällä paikalla. Tässä puolestaan auttaa se, kun ne mätsää samaan sävyyn sisustuksen kanssa.

Yhdeksi ongelmaksi muodostui se, että suoraan lenkin jälkeen ei kannata tehdä pitkiä venytyksiä ja myöhemmin illalla ne unohtuvat. Tähänkin löytyi täsmäapu.

Pyykkikone on hyvä muistutin. Kun se on pessyt lenkkikamat, on aika venytellä.-Harri

Pintakaasuttelijoilta syntyi ilahduttavan paljon perusteita. Yksi hauskimmista oli vertaus ravihevosiin, jotka eivät kuulemma venyttele. Tämä näkemys herätti jopa hieman filosofista pohdintaa.

No nyt kun haettiin luonnosta referenssit niin otetaas näin päin: saalistajat venyttelee, saaliit ei. Oletko leijona, savannin kuningas vai sen kynsiin jäävä gnu 😀” -Heikki

Kiintoisa näkökulma. En tosin tiedä venyttelevätkö gnut vai eivät, mutta tässä yhteydessä vertaus saaliisiin ja saalistajiin oli vallan virkistävä.

Mennään lopuksi vielä takaisin saunan lauteille, jonne jäin tämän postauksen alussa. Pyörin syyllisyydentunnossani ja käytin useamman löylykauhallisen sen miettimiseen, että miksi, oi miksi en venytellyt.

Kunnes asia valkeni minulle kuin salama kirkkaalta taivaalta: minähän voin nyt venytellä! Hittojako tässä voivottelen. Lihakset olivat valmiiksi lämpiminä, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen. Sanomattakin selvää, että teki hyvää.

Kestävyyttä pintakaasulla 24/7 -ryhmäläisten ideoiden lisäksi aion ottaa käyttöön myös lauteilla oivaltamani itsestäänselvyyden. Liikettä voi laittaa niveliin missä ja milloin vain: istuessani tietokoneen ääressä, jonottaessani kaupassa, keittäessäni ruokaa. Lapsetkin osaavat liikuttaa kehoaan alvariinsa, joten miksi emme me aikuiset oppisi sitä uudelleen.