”Juoksun hienous syntyy sen yksinkertaisuudesta. Minä juoksen, ja siinä on kaikki. Etenen vain juuri niin nopeasti tai hitaasti kuin on tarpeen. Näen ympäristön sellaisena kuin se juuri sillä hetkellä on. Aistin äänet ja tuoksut. Tunnen säätilan ihollani ja rasituksen lihaksissani. Kohtaan ajatukset ja tunteet puhtaina ja joko hyväksyn sisimpäni tai pyristelen sieltä kumpuavia asioita vastaan.”

Kirjassani Juoksijan sielu (Bazar, 2018)  kerron, miten satunnaisesta sunnuntailenkkeilijästä tuli ensimmäinen suomalainen nainen, joka on juossut World Marathon Majors -sarjan kaikki kuusi maratonia: Tokio, Boston, Lontoo, Berliini, Chicago ja New York.

Käyn läpi kokemuksiani maratonmatkoilta eri puolilla maailmaa sekä huippujuoksijoiden juoksuleiriltä Keniassa. Juoksijan sielu tarjoaa vertaistukea niin juoksijoille kuin heidän lähipiirilleenkin.

Olen myös haastatellut pariakymmentä asiantuntijaa, jotka valottavat juoksemista eri näkökulmista. Mukana ovat muun muassa evoluutiopsykologi Markus J. Rantala, juoksuvalmentaja Aki Nummela, sosiologi Hanna Vehmas ja kenialaisen juoksun kummisedäksikin kutsuttu Brother Colm O’Connell.

Lukunäyte kirjasta löytyy täältä.

Juoksijan sielusta sanottua

”Virolainen kuvaa Juoksijan sielu -kirjassaan inspiroivasti sitä, kuinka aikuisiällä aloitetusta harrastuksesta voi kasvaa intohimo, joka kannustaa pysyvään elämänmuutokseen muunkin kuin fyysisen kunnon suhteen.”
Me Naiset

”Kiehtova kirja juoksemisesta.”
Kotilääkäri-lehti

”Tarina on niin hyvin kirjoitettu, että kirjan ahmii tunnekuohun vallassa, vaikkei itse harrastaisi juoksemista.”
Aarre-lehti

”Uskallan väittää, että vaikka juokseminen ei isommin kiinnostaisi, saa Juoksijan sielu kiinnostuksen heräämään. […] Onnistumisten ja vaikeuksien puiminen tuo teokseen avoimen ja rehellisen tunnun, mikä tekee kokonaisuudesta kiinnostavan ja inhimillisen.”
Lenkkareiden viemää -blogi

”Juoksijan sielu on epäilemättä innoittava lukukokemus myös niille, joille juoksuharrastus on vasta avautumassa.”
Terhi Nevalainen, sanomalehti Karjalainen

”Jos elämässäsi on intohimo tai suunta johon haluat pyrkiä, kirja innostaa, johdattelee esimerkin voimalla.”
Oma maa mansikka -blogin Johanna

”Kirja kertoo hienosti siitä itsensä voittamisesta, mitä maratonin juokseminen ihmisessä herättää. Se kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun juoksusta tulee elämäntapa.”
Vastaisku ankeudelle -blogin Jenny

”Inspiroiva kirja juoksemisesta innostuneille.”
Baba Lybeck

”Teksti soljuu pakottamatta eteenpäin, kun Virolainen kuvailee juoksukokemuksiaan maailman eri kolkissa. Hän etsii omaa juoksuminäänsä myös Keniasta. Viimeistään tässä vaiheessa lukija voi peilata tarinaa oman harrastuksensa tai elämäntapansa askeliin: miksi ja miten minä juoksen?”
Pena Rekiranta, Juoksija

”Kokonaisuutena kirjan parasta antia on vahva henkilökohtainen ote. Virolainen kertoo elämästään nousuineen ja laskuineen avoimesti, mikä tekee kirjasta rehellisen ja inhimillisen tuntuisen.”
Mika Kulju, Maratonseikkailut

”Parasta kirjassa on Tarjan aito ja rehellinen kertomus hänen omasta matkastaan. Kirja kertoo yhden juoksijan tarinan kauniisti ja avaa juoksemisen koukuttavuutta.”
Riitta Ylilehto, Nousu

”Juoksijan sielussa on hienointa juuri rehellisyys. Se ei ole mikään kiiltokuva, vaan alusta loppuun hyvin rohkeaa pohdiskelua juoksijan suhteesta omaan harrastukseensa.”
Eki Jaakkola blogissa Outdoor Oksanen

”Kirja yllätti minut positiivisesti monipuolisuudellaan, syvällisyydellään ja rehellisyydellään olematta kuitenkaan revittelevä ja mässäilevä.”
Lenkillä-blogin Elina

”Kirja on hieno, moneen suuntaan avautuva ja erittäin hyvin kirjoitettu. Vierastan sanaa ’inspiroiva’ sen ylikäytön vuoksi, mutta tämä kirja oli nimenomaan inspiroiva. Luin sen eilen loppuun, ja se jäi rassaamaan aivojen ’kaipuu elämänmuutokseen’ -lohkoa.”
Lukijapalaute Marilta

Juoksijan sielu tavoittaa hyvin niin kahden ja puolen tunnin maratonalittajat kuin kuuden tunnin kellottajatkin. Virolainen ei tunnelmoi ja murehdi teoksessaan vain omien lenkkien sekä kisojen parissa. Hän on hakenut onnistuneesti tietoa kestävyysurheilun asiantuntijoilta ja nivonut tylyn faktan omiin kokemuksiinsa.”
Outi Poikonen, Savon Sanomat

”Tykkäsin myös paljon kun teksti oli kirjoitettu rakkaudella, sekä itseään ja vaikeita asioita pohdiskellen. Erityisesti plussaa myös siitä, että itseäni ärsyttävät juoksuaiheiset memet, 2 pennin aforismit yms sloganit, joita some on pullollaan, puuttuivat sivuilta. Mielestäni kirjasi tuntui elämänläheiseltä ja aidolta, toisin kun moni asia nykypäivän hektisessä maailmassa.”
Lukijapalaute Teemulta