Kenialaisen juoksun kummisetä kannustaa suomalaisia haastamaan maailmanmestarit

Brother Colm O’Connell on mies yli kolmenkymmenen maailmanmestarin ja olympiavoittajan takana. Hopeamitaleja hän ei ole laskenut enää vuosikausiin. Konkarivalmentaja odottaa päivää, jolloin suomalaiset palaavat takaisin kestävyysjuoksun huipulle. Edellytyksiä kuulemma olisi.

Irlantilaistaustainen Brother Colm muutti Keniaan lähetyssaarnaajaksi vuonna 1976. Hän meni töihin Iteniin, joka oli siihen aikaan pieni ja tuntematon kyläpahanen maan länsilaidalla.

Paikallisen koulun rehtori sanoi Brother Colmille, että näytät joutilaalta, joten voisit ruveta valmentamaan. Mies antoi hänelle kouraan pillin, kellon ja hätisti töihin.

Brother Colm asui ensimmäiset viisi vuotta eristyksissä muusta maailmasta. Hänellä ei ollut aiempaa kokemusta juoksijoiden kanssa työskentelystä, ei harjoitusohjelmia tai mitään teknistä tietoa.

”Se oli parasta, mitä minulle saattoi tapahtua! Opin kuuntelemaan ja tarkkailemaan. Opin oppimaan nuorilta urheilijoilta. Kehitin terävän silmän lahjakkuuksille, luonteelle, sitoutumiselle ja kehitykselle. Vain katsomalla urheiljoita. Heistä tuli opettajiani.”

Tästä alkoi Brother Colmin elämäntaival nuorten juoksijoiden parissa. Hänellä on ollut merkittävä vaikutus siihen, että Kenia on tänä päivänä maailman huipulla. Ei siis ihme, että miestä kutsutaan myös kenialaisen juoksun kummisedäksi.

Minulla oli kunnia tavata Brother Colm viime kesänä, kun olin Keniassa juoksuleirillä. Pyysin häntä kertomaan terveisensä suomalaisille juoksijoille.

Brother Colm oli lukenut nuorena paljonkin suomalaisista juoksijalegendoista. Hän tiesi maamme kestävyysjuoksun legendat, kuten Lasse Virénin ja Paavo Nurmen. Tosin mies virnuilee, että nykyisin ”lentävät suomalaiset” ovat ”lentäviä kenialaisia”.

Brother Colm kuitenkin uskoo, että suomalaisilla olisi kaikki edellytykset palauttaa kansakunta takaisin kestävyysjuoksun huipulle.

Kyse on sitoutumisesta ja omistautumisesta lajiin. Hän kannustaa, että meidän pitäisi olla ylpeitä maamme kestävyysjuoksun perinteestä. Ymmärtää menneisyyttämme paremmin ja löytää tapoja ammentaa sieltä voimaa.

”Te olette myös sielultanne ulkoilmaihmisiä. Suomen luonto, metsät ja polut ovat juoksijoille ylpeyden aihe . Aivan samoin kuin meillä täällä Keniassa.”

Brother Colm myös kertoo odottavansa kovasti sitä päivää, kun nuoret suomalaiset nousevat viimein haastamaan kenialaiset maailmanmestarit.

Käsi ei onneksi pahasti tärissyt innostuksesta, kun pääsin jututtamaan Brother Colmia.

Brother Colmin ajatuksia voit lukea lisää kirjastani Juoksijan sielu.

Juoksuaakkoseni

Miltä juoksu näyttää aakkosten näkökulmasta? Käyn läpi kirjaimet aasta ööhön ja kerron, mitä ajatuksia tai muistoja ne minussa herättävät.

Aa niin kuin Aamulenkit, Ateenan maraton ja Avausvedot
B niin kuin Brother Colm O’Connell

2 Comments

 1. Olipa hienoa nähdä Brother Colm ”elävänä”! Kirjoitin juuri blogiini kirjasta ”Running with the Kenyans”, jossa hän on yksi merkittävä hahmo. Brother Colm on oikeassa, suomalaiset ovat ulkoilmaihmisiä ja meillä on hyvät mahdollisuudet juoksuun. Täytyy myöntää, että luettuani kirjan (ja myös sinun kirjasi!) jäi Iten mieleeni kiehtovana paikkana.

  https://lenkilla.wordpress.com/

  • Tarja

   25 maaliskuun, 2018 at 06:24

   Kiitos, Elina. Brother Colm on kyllä huikea hahmo! Hyvän tekstin olit kirjoittanut Finnin kirjasta, tunnistin monia kohtia sieltä.

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2020 Outdoor option

Theme by Anders NorenUp ↑