Jos minun pitäisi valita kaikkien aikojen suosikkikirjailija, kuuluisi David Mitchell ehdottomasti listalle. Hänen romaaninsa kulkevat sujuvasti menneisyydessä ja tulevaisuudessa, vieläpä ihan kirjaimellisesti. Mitchell on kirjoittanut viime vuonna käsikirjoituksen, joka tullaan julkaisemaan vasta sadan vuoden päästä.

Mitchellin romaanit ovat omaperäisiä kokonaisuuksia, joista löytyy eri aikakausia, fantasiaa ja jännitystä. Eikä tässä vielä kaikki. Mitchell myös punoo mukaan merkityksellisiä tasoja enemmän kuin on kerralla mahdollista edes omaksua.

Tutustuin brittikirjailijan tuotantoon puolivahingossa, kun katsoin taianomaisen elokuvan Pilvikartasto. Riemullani ei ollut rajoja, kun minulle selvisi sen pohjautuvan samannimiseen romaaniin (suom. Vesa Suominen, Sammakko 2008). Tästä alkoi antoisa matkani Mitchellin kirjojen parissa.

Mitchell on julkaissut tähän mennessä yhdeksän teosta. Näiden lisäksi hän on kirjoittanut pienoisromaanin From Me Flows What You Call Time,  joka on säilötty kapseliin ja tullaan julkaisemaan vasta vuonna 2114. Kadehdin jo nyt niitä ihmisiä, jotka sen pääsevät lukemaan!

Mitchellin käsikirjoitus on osa taiteilija Katie Patersonin Tulevaisuuden kirjasto -projektia, jossa tunnetut kirjailijat kirjoittavat teoksen julkaistavaksi tulevaisuudessa. Mitchellin lisäksi mukana ovat ainakin Margaret Atwood ja Elif Shafak.

Suomeksi Mitchellin tuotannosta on Pilvikartaston lisäksi ilmestynyt Black Swan Green (suom. Tarja Lipponen, Sammakko 2008) ja  Jacob de Zoetin tuhat syksyä (suom. Tuukka Toppari & Erkki Värrälä, Sammakko 2014).

Tuorein valloitukseni on Luukellot (suom. Einari Aaltonen, Sammakko 2017)

Luukellot alkaa, kun kapinoiva teini Holly Sykes karkaa kotoaan vuonna 1984 muuttaakseen yhteen poikaystävänsä kanssa. Tai niin hän luulee.  Poikaystävä osoittautuu petolliseksi ja Hollyn ylpeys ei anna hänen palata takaisin kotiinsa. Tästä käynnistyy vuosikymmenet, jopa vuosisadat ylittävä tarina, jossa tapahtumat vaihtelevat yliluonnollisista pieniin arjen yksityiskohtiin.

Kirjan henkilögalleria on runsas ja kertoja vaihtuu usein, mutta Holly Sykes säilyy kaiken ytimessä. Hänen elämäänsä sekaantuvat saalistajat, jotka hamuavat kuolevaisten eli luukellojen sieluja. Kuolevaisia puolustaa ryhmä, joita kutsutaan kuolemattomiksi.

Mitchell kuvaa taidokkaasti ihmisten illuusiota ikuisesta elämästä ja hetkiä, jolloin tajuaa oman kuolevaisuutensa.

”.., ja tiedän tämän: mitä tahansa elämäni aikana teenkään, miten paljon valtaa, vaurautta, kokemusta, tietoa ja kauneutta saankin osakseni, myös minä päädyn lopulta samaan jamaan kuin tämä hauras vanhus. Kun katson prikaatinkenraali Reginald Philbyä, katson ajan teleskoopin läpi itseäni.”

Kirjan lopussa Holly elää vuodessa 2043 keskellä energia- ja ilmastokatastrofia. Hän ehti nähdä elämänsä aikana, miten internet keksittiin ja kuinka se pienensi maailman ympärillämme.

Nyt nettiä ei enää ole ja koko maailma onkin yhtäkkiä vain muutaman kilometrin alueella. Pakolaisleirissä, jossa arki on päivittäistä taistelua ruoasta, vedestä ja elintilasta. Historia on olemassa ainoastaan uskomattomilta kuulostavissa tarinoissa, joita Holly kertoo lapsenlapselleen.

Luukellot nosti mieleeni liudan kysymyksiä. Nykymaailmassa teemme valintoja, joiden seuraukset tuntuvat välillä kaukaisilta. Elämme hallitsemattomassa muutoksessa, jossa pienen ihmisen toimet tuntuvat välillä vain pienen ihmisen toimilta: siltä, että omat teot eivät muuta sitä suurta suuntaa.

Mutta entäs jos ihmiskunnan valintojen vaikutukset tulevatkin omalle kohdalle odotettua nopeammin? Entäs jos me olemmekin ne, jotka oikeasti joutuvat vastuuseen teoistamme. Olisiko se meille lopulta ihan oikein?

Olin pakahtua, kun David Mitchell vastasi jouluna twiittiini.

David Mitchell julkaisi ensimmäisen romaaninsa vuonna 1999, ja hänet palkittiin parhaana brittiläisenä esikoiskirjailijana. Ennen kirjailijanuraansa Kentin yliopistosta valmistunut Mitchell asui kahdeksan vuotta Japanissa ja opetti englantia Hiroshimassa. Nykyisin hän elää perheineen Irlannissa.

Jutun pääkuva on lainassa David Mitchellin Facebook-sivuilta.

BookBeatin tutustumistarjous blogini lukijoille

BookBeat tarjoaa tuhansittain kotimaista, käännettyä ja ulkomaista kirjallisuutta. Palvelusta löytyy kaunoa, tietoa sekä lasten ja nuorten kirjoja. Mikä parasta, valikoimaa voi ahmia niin paljon kuin haluaa.

Blogini lukijat saavat nyt erikoistarjouksena kuukauden maksuttoman kokeilujakson palveluun (normaalisti kaksi viikkoa). Tarjous on voimassa 30.4.2018 saakka.

Toimi näin: mene BookBeatiin tästä linkistä. Syötä kenttään alennuskoodi: juoksijansielu

Tämän jälkeen pääset rekisteröitymään palveluun ja aloittamaan kokeilujakson.

Lukuvuosi 2018

Tartuin Popsugarin haasteeseen, jossa lukupinoni valikoituu alla olevan listauksen perusteella. Tähän mennessä raksi on tullut seuraaviin kohtiin.

Kirjasarjan seuraava osa 
Eppu Nuotio & Pirkko Soininen, Sakset tyynyn alla

Kirja aikamatkailusta
David Mitchell, Luukellot

Kirja, jonka nimessä on eläin
Linda Olsson, Kun mustarastas laulaa

Kirja, jonka olen lainannut tai saanut lahjaksi
Lucia Berlin, Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia

Kirja urheilusta
Joonas Laurila, Juoksijan järki