KonMari on periaatteessa kirja siivoamisesta, mutta käytännössä hieno pieni teos oman arvomaailman löytämisestä, elämänhallinnasta, luopumisesta ja rakastavasta suhteesta ympäristöön. Kaiken keskiössä on ilo – elät urakan päätteeksi kodissa, jossa on vain sinulle rakkaita esineitä. 

Kodin järjestys pohjautuu erittäin henkilökohtaisiin arvoihin, jotka kuvastavat sitä, miten ihminen haluaa elää.

Kirjoittaja Marie Kondo on järjestänyt käytännössä koko elämänsä, joten voinee sanoa, että hänellä on melkoisen kattava kokemus aiheesta. Kirjan filosofia tuntuu samalla kertaa äärimmäisen tutulta ja kuitenkin nerokkaan tuoreelta. Herää kysymys, miksi tätä ei ole keksitty aiemmin.

Menetelmä on kaikessa yksinkertaisuudessa se, että ensin luovut ja sitten vasta järjestät. Lopputuloksena kodin jokaisella tavaralla on oma paikkansa, eikä sinun tarvitse järjestellä enää ikinä. Siinä sivussa myös elämäsi muuttuu parempaan suuntaan. Eikä tässä vielä kaikki, saatat jopa tulla fyysisesti paremman näköiseksi. Yksinkertaista, eikö totta! Lista saattaa naurattaa, mutta siinä on samalla jotain uskottavaa, koska käyt läpi oman ympäristösi esine kerrallaan ja muodostat siihen kunnioittavan suhteen. Ajatellaanpa vaikka sukkia.

Oletko koskaan tehnyt jotain hyvässä uskossa mutta saanutkin myöhemmin tietää, että olet aiheuttanut sillä vahinkoa toiselle? Olet siis toiminut välinpitämättömästi, ajattelematta toisen ihmisen tunteita. Monet meistä kohtelevat sukkiaan jokseenkin samalla tavalla.

KonMari-menetelmä etenee tiivistettynä seuraavasti:

  • Aloita siitä, että kuvittelet millaisessa kodissa haluaisit asua. Mieti siis tavoite ennen kuin ryhdyt hommiin.
  • Luovu tavaroista. Tärkeää on, että tässä kohden ei fuskata eli et saa miettiä mihin esineitäsi jatkossa säilöt, vaan keskity vain ja ainoastaan karsimiseen, joka tehdään tietyssä järjestyksessä: vaatteet, kirjat, paperit, sekalaiset pikkutavarat ja vasta lopuksi tunne-esineet.
  • Mieti kodin jokaiselle tavaralle oma paikkansa niin, että saman lajin asiat ovat yhdessä paikassa.

KonMari on taiteilua intuition ja rationaalisen ajattelun välillä. Loppujen lopuksi intuitio yleensä voittaa, sillä järki yrittää helposti selittää mitä pitäisi säilyttää. Intuitioon kannattaa luottaa ja päätöksentekokyky pois heitettävistä tavaroista kehittyy sitä mukaa kun työ etenee. Siksi etenemisjärjestys on tärkeä, aloitetaan helpoista ja edetään kohti vaikeampia, kuten valokuvat ja perintökalleudet. Järjestelyn myötä saavutat ennen pitkää loksahduspisteen, jossa tiedät miten paljon tavaraa tarvitset ollaksesi onnellinen.

Kodin järjestäminen on hauskaa. Kun puntaroit, millaisia tunteita sinulla on omistamiasi tavaroita kohtaan, kun poimit joukosta ne, jotka ovat jo tehneet tehtävänsä ja lausut niille kiitokset ja jäähyväiset, tarkastelet loppujen lopuksi omaa sisimpääsi. Kyseessä on siirtymäriitti, jolla aloitat uuden elämän.

KonMari on osa Lukuvuosi2016-projektia.

Tammikuu
1/50 Jeff VanderMeer, Hävitys
2/50 Erik Bertrand Larssen, Paras

Helmikuu
3/50 Maaretta Tukiainen, Hyvän mielen taidot
4/50 Marie Kondo, KonMari