Uusien asioiden, projektien, lupausten ja tekemisten elämäänsä kahmiminen on huomattavasti mielenkiintoisempaa kuin vanhoista irti päästäminen. Luopumiseen liittyy niin paljon epämiellyttäviä tunteita, että ne helposti estävät näkemästä oman hyvinvoinnin kannalta olennaiset asiat niistä epäolennaisista.

Hyvän mielen taito käsittelee tänään itsensä johtamista ajatuksella Päästän irti siitä, mikä ei enää palvele. Järjen tasolla hyvin yksinkertainen asia, mutta annas olla kun otat mukaan myös tunnemaailman. Tilanne monimutkaistuu kertaheitolla ja mielen valtaa niin sanottu luopumisen tuska, epävarmuus, epäonnistuminen ja jopa pelko tai ahdistus. Kaikki tunteita, joiden olemassaoloa ei haluaisi kohdata vaan tunkea ne mieluummin jonnekin kaapin perälle pois päivänvalosta.

Mindfulness, hyväksyvä tietoinen läsnäolo, opettaa erottamaan ajatukset ja tunteet omasta persoonasta. Helpottaa kohtaamaan kaiken sen, mitä kullakin hetkellä mielessä liikkuu. Omaan mieleen voi opetella suhtautumaan kuin taivaaseen, jonne erilaisia ajatuspilviä tulee ja menee. Olennaista on hyväksyä jokainen mieleen nouseva asia ja antaa sen sitten jatkaa matkaansa, tehdä tilaa uusille. Taito toimii erittäin hyvänä työkaluna luopumisessa juuri tuon hyväksyvän asenteen avulla, mutta kaipaa toimiakseen jatkuvaa harjoittelua.

Yksinkertaisin vastaus siihen milloin on aika luopua jostain hallitsevasta ajatuksesta, tunteesta tai toiminnasta, lienee se että kyseinen asia ei tuota enää iloa vaan syö energiaa ja jaksamista. Pahimmillaan tuottaa tuskaa. Usein syynä voi olla halu takertua johonkin menneeseen tai pyrkimys välttää menetyksestä aiheutuvaa pahaa mieltä. Tämän voi tietää vain kuuntelemalla omaa sisintään avoimesti ja rehellisesti. Kyseessä voi olla harrastukset, ihmissuhteet, työpaikka, koti, tavat tai jopa riippuvuudet.

Kolme askelta irti päästämiseen

  1. Hyväksy asia sellaisena kuin se on. Mitä enemmän yrität pyristellä vastaan, sitä vahvemmin mieli siihen takertuu ja täyttää ajatuksesi. Esimerkiksi jonkun sanomiset tai tekemiset muodostuvat omien korvien välissä helposti huomattavasti suuremmiksi kuin ne todellisuudessa ovat olleet.
  2. Anna anteeksi ja ole armollinen. Etenkin itsesi takia, sillä kaikki vellominen menneessä sitoo sinut siihen vain entistä vahvemmin. Joskus voi jopa miettiä, mistä voisi olla irti päästettävälle asialle kiitollinen.
  3. Keskity siihen mitä voit tehdä tänään. Asioihin, joihin voit itse vaikuttaa juuri nyt. Pieniä tai isoja, sillä ei ole niin väliä. Olennaista että teet jotain, joka on omassa hallinnassasi.

Bonusvinkki: aloita edellä mainittu askellus alusta siinä vaiheessa kun huomaat ajatuksesi kiertävän vanhalla kehällä. Näin nimittäin yleensä käy ja paras tapa on toistaa, toistaa ja toistaa, kunnes mieli löytää tiensä uusille, hyvää mieltä tuottaville urille.

Hyvän mielen taitojen ihmiskoe

päivä 1/21 Kuuntelemalla osoitan arvostavani toista
päivä 2/21 Hyväksyn sen, etten tiedä
päivä 3/21 Ylläpidän ihmissuhteita, joista saan voimaa ja energiaa
päivä 4/21 Huomaan ympärilläni olevan kauneuden
päivä 5/21 Nautin omista ja toisten onnistumisista
päivä 6/21 Osaan eläytyä toisten asemaan ja auttaa
päivä 7/21 Päästän irti ajatusmalleista, jotka hankaloittavat elämääni
päivä 8/21 Näen asiat sellaisina kuin ne ovat
päivä 9/21 Luotan sisälläni olevaan tietoon
päivä 10/21 Ammennan voimaa luonnosta
päivä 11/21 Olen sitoutunut saavuttamaan tavoitteeni, vaikka se veisikin aikaa
päivä 12/21 Tarkastelen asioita eri näkökulmista
päivä 13/21 Elämäni on seikkailua
päivä 14/21 Päästän irti siitä, mikä ei enää palvele