Opin tänään muutaman erinomaisen liikkeen keskivartalon eli coren vahvistamiseksi. Treeni sopii kenelle tahansa, joten jos kesällä on sattunut kertymään liikakiloja, niin tällä setillä mahtuvat työvaatteet taas päälle. Et tarvitse kuin maton ja vähän malttia.

Vietän parhaillaan kesälomaani juoksuleirillä Kenian Itenissä, joka tunnetaan paikallisen – ellei peräti koko maailman – kestävyysjuoksun ytimenä. Iten on pieni kylä, joka sijaitsee 2400 metrin korkeudessa ja olosuhteet treenaamisen ovat täällä optimaaliset.

Leirimme monipuolinen ohjelma sisältää erilaisten juoksuharjoitteiden lisäksi myös liikkuvuutta ja keskivartalon voimaa kehittäviä tunteja. Tänään meillä oli ilo olla Ian Kipronon valmennettavana, kun hän veti kerrassaan mallikkaan core-tunnin.

Ian on legendaarisen, kenialaisen juoksun kummisedäksikin kutsutun Brother Colm O’Connellin oikea käsi. Brother Colmin valmennettavat kantavat maahan kerta toisensa jälkeen maailmanmestaruuksia, -ennätyksiä tai olympiamitaleja. Ian vastaa hänen tiimissään käytännön treeneistä sellaisille juoksutähdille kuten David Rudisha.

Kenialaiset, etenkin ratajuoksijat, keskittyvät core-treeneihin noin kerran viikossa. Käytännössä tämä tarkoittaa monipuolisia vatsa- ja selkälihasliikkeitä. Meille tehty harjoitus oli – onneksi – määrällisesti huomattavasti helpompi kuin mitä Ian vetää valmennettavilleen. Liikkeet olivat kuitenkin samoja.

Laatu ratkaisee, ei määrä.

Minua sykähdytti tapa, jolla Ian veti meille treenit. Tahti oli rauhallinen ja liikkeet tehtiin kehon omalla painolla. Pidimme myös kohtuullisia taukoja jokaisen setin välissä, jotta lihakset ehtivät palautua.

Olennaista oli opetella tunnistamaan omat lihasryhmät silloin kun ne tekevät töitä ja silloin kun ne lepäävät. Käytännössä keskityimme jokaiseen liikkeeseen ja toistoon. Se on normaalisti ainakin minulle vaikeaa, kun yleensä hosun toistojen kanssa samalla kun mieli seilaa milloin missäkin. Tällä kertaa kuitenkin treeni oli laadukasta. Lisäksi palasimme aina alkuasentoon hallitusti emmekä rysäyttäneet jalkoja ja käsiä alustaan helpottuneena siitä, että piina on ohi.

Ian suostui ilomielin toistamaan tekemämme liikkeet alla olevalle videolle. Harjoitus on suunnattu etenkin juoksijoille, mutta se toimii taatusti kenelle hyvänsä. Olennaista on malttaa kuunnella omaa kehoaan ja tehdä toistoja sopivassa suhteessa omaan kuntoonsa nähden. Meillä toistojen määrä oli liikkeestä riippuen 5-20 kertaa ja pidimme noin puolen minuutin tauot liikkeiden välissä. Ei siis muuta kuin liikunnan iloa!