”Äänikirjan lukeminen rytmittyi maratoniin päivässä”

”Minun piti käydä vain lyhyellä lenkillä, mutta juoksinkin 20 kilometriä äänikirjaa kuunnellessani”, kirjoitti minulle eräs Juoksijan sielun lukija – tai siis kuuntelija.

Soitin tästä kommentista innostuneena äänikirjaversion lukeneelle näyttelijä Meri Nenoselle. Halusin selvittää, miten äänikirjat syntyvät ja miltä Juoksijan sielu hänen silmissään vaikutti. Jutun lopusta löytyy myös BookBeatin tarjous blogini lukijoille.

Meri on lukenut tähän mennessä parikymmentä äänikirjaa ja ne edustavat hänelle kiinnostavia matkoja yllättäviin maailmoihin.

Juoksijan sielussa kävi juuri näin. Harrastan itse tanssia ja käyn kävelemässä, mutta juoksu ei ole minun juttuni. Lähipiirissäni on kuitenkin paljon maratoonareita, joten tarinasi kautta oli ihana päästä kurkistamaan juoksijan elämään.”

Itsekseen, muttei yksin

Lukeminen edustaa Merille eräänlaista ystävyyssuhdetta: ”Tartun kirjoihin hetkinä, jolloin haluan olla rauhassa, mutten yksin. Kirja on kuin kaveri toisesta maailmasta, jossa eletään oman arkeni rinnalla.”

Äänikirjoja tehdessä suhde teokseen kuitenkin syvenee. Meri paljasti minulle, että välillä hän kiistelee mielessään miten joku asia ei voi olla noin tai noin. Välillä taas äänitys pitää keskeyttää naurutauon tai liikutuksen takia.

”Juoksijan sielussa oli sellaisia kohtia, joissa oma tunnereaktioni nousi pintaan. Paljastat siinä henkilökohtaisia asioita, jotka koskettivat tai tuottivat muistumia omasta elämästäni. Kun soitit, minusta tuntui kun tuntisimme, vaikka emme ole koskaan tavanneet.”

Äänikirjojen kuuntelu on parhaimmillaan hitailla ja pitkillä lenkeillä.

Aikaa rauhoittua

Äänikirjojen lukeminen on yksinäistä puuhaa. Lukija istuu luurit päässään kopissa ja puhuu kirjailijan ajatuksia ääneen. Työ merkitsee kiireiselle näyttelijälle parhaimmillaan pysähtymistä.

”Hommasta tulee antoisaa, kun maltan pysähtyä asian äärelle. Löydän oman rytmin ja voin edetä rauhallisesti juuri siinä tahdissa, joka kulloiseenkin kirjaan sopii.”

Juoksijan sielun rytmistä Meri löysi yksityiskohdan, joka oli tekijän puolesta tahaton. Jokainen luku oli noin neljäkymmentä sivua eli suunnilleen maratonin mittainen.

”Lukemisessa on monia käytännön maamerkkejä, joiden mukaan äänitys toimii. Yksi sellainen on, että luen aina luvun kerralla loppuun, jotta ääni ja tunnelma säilyvät yhtenäisenä. Juoksijan sielun lukemisen aikana kävin aina juoksemassa kanssasi maratonin päivässä.”

Minua vähän jännitti aloittaa äänikirjani kuuntelu, sillä olin tottunut näkemään ajatuksiani vain kirjoitettuna. En osannut yhtään kuvitella, miten kokonaisuus muuttuisi, kun joku lukisi tekstiäni ääneen.

Sydämessäni läikähti ilo, kun kuuntelin kirjaa. Meri osoittautui täydelliseksi valinnaksi. Hän oli löytänyt tekstiini rytmin, joka vain odotti löytämistään. Maratonin rytmin.

Meri Nenonen esiintyy tällä hetkellä käsikirjoittamassaan näytelmässä Sisko ja sen sisko, jota esitetään Teatteriravintola Albergassa Leppävaarassa.

BookBeatin tutustumistarjous blogini lukijoille

BookBeat tarjoaa tuhansittain kotimaista, käännettyä ja ulkomaista kirjallisuutta. Palvelusta löytyy kaunoa, tietoa sekä lasten ja nuorten kirjoja. Mikä parasta, valikoimaa voi ahmia niin paljon kuin haluaa.

Blogini lukijat saavat nyt erikoistarjouksena kuukauden maksuttoman kokeilujakson palveluun (normaalisti kaksi viikkoa). Tarjous on voimassa 30.4.2018 saakka.

Toimi näin: mene BookBeatiin tästä linkistä. Syötä kenttään alennuskoodi: juoksijansielu

Tämän jälkeen pääset rekisteröitymään palveluun ja aloittamaan kokeilujakson.

Kokeilujakson jälkeen palvelu maksaa 16,90 €/kk. Palvelussa ei ole sitovia määräaikoja eli voit lopettaa tilauksen koska vain. Tämä tarjous koskee vain uusia BookBeatin asiakkaita.

Lue, miten kävin Bruce Springsteenin kanssa lenkillä ja vasta sitten keksin yhdistää äänikirjat rakkaaseen harrastukseeni.

2 Comments

  1. Kiitos ihanasta kirjasta! Kuuntelin kirjasi läpi nimenomaan äänikirjana lenkkeilyn lomassa, ja sain hurjasti juoksu motivaatiota tarinoitasi kuunnellessa. Toivottavasti ei jää viimeiseksi kirjaksi! 🙂

    • Tarja

      20 helmikuun, 2018 at 20:03

      Suuret kiitokset palautteestasi, Petra. Lämmitti mieltä kovasti ja ehkäpä tässä kirjoittaminenkin jatkuu

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2020 Outdoor option

Theme by Anders NorenUp ↑