Konnasta tuli sankari

Luin muutama viikko sitten David Gethingin teoksen Relentless, joka kertoo hänen osallistumisestaan World Marathon Challenge -kisaan. Lukukokemukseni kääntyi päälaelleen, kun esitin kisajärjestäjälle lisäkysymyksiä ja tämä syyttikin yllättäen Gethingiä valehtelusta ja kuvasi kirjaa ”hevonpaskaksi”. Tarina sai jälleen uuden käänteen, kun Gethingin arkkivihollinen Douglas ”Doug” Wilson otti minuun yllättäen yhteyttä ja halusi kertoa oman näkemyksensä tapahtumien kulusta. 

World Marathon Challenge on kisa, jonka osallistujat juoksevat seitsemän maratonia, seitsemällä mantereella, seitsemässä päivässä. Aikaeroja ei huomioida vaan kaikki on ohi 168 tunnissa.

Relentless kertoo vuoden 2015 kisasta, jossa Gething ja Wilson juoksivat kärkijoukossa läpi koko tapahtuman. Kirjassa Wilson näyttäytyy vilunkipeliä pelaavana ärripurrina, jonka kanssa Gething saa olla jatkuvasti varuillaan.

Kävi kuitenkin ilmi, että tälläkin asialla on kaksi puolta. Doug Wilson kertoi taistelleensa hengestään vain 14 kuukautta ennen World Marathon Challengea. Häneltä poistettiin kolmetoista tuntia kestävän leikkauksen aikana aivoista ”golfpallon kokoinen kasvain”.

Vaativa operaatio otti koville niin henkisesti kuin fyysisestikin ja hän joutui jopa opettelemaan kävelynkin uudestaan. Jotta elämä ei olisi liian suoraviivaista, niin mies tunnusti että hänen taustallaan oli myös alkoholi- ja huumeriippuvuutta. On siis suoranainen ihme, että Wilson ylipäätään juoksi koko kisassa.

Gething  tiesi Wilsonin tarinan, mutta ei sanonut siitä halaistua sanaa koko kirjassa. Huolimatta siitä, että hän antoi Wilsonille ison roolin osana omaa suoritustaan.

Dougin voittotuuletus Sydneyssä. Kirjassa väitetään, että hän olisi saanut kavereiltaan vetoapua kyseissä kisassa, mikä ei kuulemma pitänyt alkuunkaan paikkaansa. Kuva / Doug Wilson

Wilson vahvistaa sen, mitä kisajärjestäjä minulle jo aiemmin kertoi. Relentlessin käsikirjoitusta ei annettu yhdellekään tapahtumassa mukana olleelle luettavaksi etukäteen. Wilson myös sanoo,  että hänen suuhunsa on pantu sanoja, joita hän ei ole sanonut ja yksittäisistä tapahtumista on valehdeltu.

Gething mm. kirjoitti, että palellutti erittäin pahasti varpaansa Etelämantereen parinkymmenen asteen pakkasessa ja on jossain yhteydessä väittänyt, että niitä olisi pitänyt amputoida. Wilsonin mukaan pakkasta oli vain noin seitsemän astetta, ja eräs osallistujista paineli maratonin t-paidassa.

Wilsonia harmittaa valheiden lisäksi se, että Relentless antaa väärän kuvan kisan pohjimmaisesta luonteesta.

”His book details how he beat everyone but thats not what the essence of the race was about.  It more revolved around a group of great people working together to do something that had never been done.  He never details this element.”  

World Marathon Challengen läpäiseminen on jo itsessään merkittävä saavutus kenelle tahansa. Gethingille se ei selvästikään riittänyt. Hän halusi niin kovasti voittaa koko tapahtuman, että on ollut valmis liioittelemaan, valehtelemaan ja jättämään olennaisia asioita kertomatta.

Totuus tulee kuitenkin aina ilmi, kuten nämä hämmästyttävät yhteydenotot kertovat. Jatkoakin on luvassa, sillä Wilson on työstämässä omaa kirjaansa. On kiinnostavaa päästä lukemaan hänen tarinansa kokonaan.

2 Comments

  1. Mielenkiintoista! Tuo tapahtuma on kiehtonut minua jo pitkään. Tykkäsitkö kirjasta kuitenkin noin muuten?

    • Tarja

      maaliskuu 21, 2017 at 11:52

      Joo, kirja oli ihan vetävästi kirjoitettu ja kyllähän siitä sai käsityksen tapahtumasta. Tarinasta tosin syntyy mielikuva hyvin kilpailuhenkisestä tapahtumasta, mutta Wilson sekä kisajärjestäjä kyllä vakuuttivat, että kyse on jostain ihan muusta. Elämyksestä, yhteistyöstä ja unelmien toteuttamisesta.

Vastaa

Your email address will not be published.

*

© 2020 Outdoor option

Theme by Anders NorenUp ↑