Juoksijan paheet saattavat ulkopuolisen silmin liittyä kenkä- tai varustehankintoihin, herkkään näppäinsormeen netin kisailmoittautumisissa tai luvattomaan huoltoaseman saniteettitilojen käyttöön.  Ulkopuolinen saattaa olla oikeassa. Tai sitten ei.

Listasin oman kokemukseni pohjalta viisi pahetta, joihin olen toistuvasti sortunut. Mukana on myös hyväksi havaittuja torjuntakeinoja.

1. Ahneus.

Helmasyntien helmasynti. Oli kyseessä sitten vasta harrastustaan aloitteleva juoksija tai konkari, joka palaa takaisin pidemmältä tauolta: juoksu vie mennessään, koska se on niin kivaa. Ei kuitenkaan kannata ahnehtia liian paljon liian nopeasti. Ei kilometrejä, tunteja, ei mitään. Siinä käy nimittäin hullusti.

Anna keholle aikaa tottua ja ota maltilla. Peukalosääntö on, että kilometrimäärää kannattaa kasvattaa vain noin 10% kerrallaan.

2. Yksipuolisuus.

Juoksu on parasta. No niin on, tiedetään! Juoksu tarvitsee kuitenkin tuekseen muun muassa keskivartalon lihaksia, venyttelyä ja muuta kehonhuoltoa.

Opettelen itse tekemään edes viisi minuuttia päivässä corea vahvistavia liikkeitä ja lenkin jälkeen venyttelyjä. Se on tuloksellisempaa kuin yrittää sovittaa aikatauluun monen tunnin massiivisia kehonhuoltotoimenpiteitä useana päivänä viikossa. Viisi minuuttia harjoittelua päivässä on nimittäin parempi kuin ei mitään. Vinkkejä liikkeistä löydät vaikka täältä.

Imgflip.com

3. Valvominen.

Miksi unesta tulee niin usein tingittyä vaikka sen tärkeyttä harva kiistää? Sen sijaan, että laskisit pää sauhuten juostuja kilometrejä viikossa, kokeile laskea nukuttuja tunteja. Voit yllättyä. Uni on tutkitusti paras tapa palautua ja liian vajaat nukkumiset kostautuvat suorituskyvyssä. Ja paljon muussakin.

Luin joskus, että jokaisen viikossa juostun mailin (1,6k) eteen, pitäisi saada minuutti lisää yöunta. Esimerkiksi jos unentarpeesi on 8h ja viikossa juokset 50k eli 31 mailia, niin joka yö höyhensaarilla olisi hyvä viettää kahdeksan ja puoli tuntia.

Quickmeme.com

4. Kaikki kerralla kuntoon.

Illuusio siitä, että juoksemisen myötä menee koko elämä uusiksi: ravinto monipuolistuu, energiatasot nousevat ja kilot karisevat. Ei tule tapahtumaan.

Juoksu etenee askel kerrallaan ja niin elämänkin pitäisi mennä. Tämä viisaus sen takia, että on hyödytöntä kuormittaa itseään koko ajan kaikella mahdollisella. Opettele yksi asia ja rutiini kerrallaan. Takaan, että saat pysyvämpiä tuloksia.

Imgur.com

5. Täysillä päin.

Etenkin kisoissa tulee lähdettyä täysillä heti starttilaukauksesta. Se on enemmän kuin ymmärrettävää. Numerolappu tekee ihmismielelle usein kepposia ja joukkohysteriassa on voimaa.

Voittajaksi – ainakin henkiseksi – selviävät kuitenkin ne, jotka osaavat mitoittaa voimansa oikein ja malttavat mielensä lähtöviivalla. Voin luvata, että keuhkonsa saa pihalle kyllä maalisuorallakin ja se tuntuu siinä vaiheessa huomattavasti paremmalta kuin ensimmäisen kilometrikyltin kohdalla.

The running bug