Orastava juoksuharrastus voi tyssätä oman mielen tuottamiin ennakkokäsityksiin, joissa ei yleensä ole päätä eikä häntää. Listasin seitsemän väitettä, joita minulle on matkan varrella sanottu. 

1. Juoksu tuntuu pahalta

Totta hemmetissä tuntuu jos vetää täysillä heti kotiovelta. Mikäli kehosi ei ole tottunut juoksemaan, se saa melkoisen shokin jos painat menemään maksimisykkeillä alusta loppuun. Maksimit tuntuvat kaikista pahalta, jopa Usain Boltista ja hän on sentään maailman nopein mies. Jos aloittaa täysin nollasta, kannattaa siis suosiolla kävellä reippaasti ensimmäiset viikot ja lisätä juoksua mukaan vähitellen. Olennaisinta on saada hommasta elämäänsä rutiini.

2. En voi juosta julkisella paikalla, kun ihmiset katsovat

Joka paikassa voi juosta, kun juoksee vaan. Ihmiset katsovat asioita yleensä omasta näkökulmastaan ja todennäköisesti sinut nähdessään potevat syyllisyyttä siitä, etteivät ole itse lenkillä.

via GIPHY

3. Pääsen hetkessä rantakuntoon

Et pääse. Juoksu vaatii pitkäjänteisyyttä ja pohjakunnon rakentaminen ottaa oman aikansa. Sitäpaitsi jos rantakunto on ainoa motiivi liikunnalle, niin suosittelen puntaroimaan lähtökohtia uudemman kerran. Ihan vaikka oman terveyden näkökulmasta.

4. Hiipivä juoksutyyli säästää energiaa pitkillä matkoilla

Oikea juoksutekniikka todella säästää energiaa pitkillä matkoilla, mutta hiipivä askellus ei tähän yhtälöön kuulu. Polven nostaminen on nimittäin juoksussa ihan yhtä tärkeää, kuin keskivartalon hallinta, käsien liike tai katseen suunta. Hyvää juoksutekniikkaa voi ihastella vaikka tältä videolta

5. Juoksu on yksitoikkoista ja tylsää

Joo, niinhän se välillä on, mutta mitä sitten? Ei elämän tarvitse olla multitaskaamista 24/7. Ihmiselle tekee ihan hyvää antaa yksitoikkoisuudelle periksi, jotta saa oikeasti tilaa myös omille ajatuksilleen.

6. Sateessa ja kylmässä juostessa voi sairastua

Kotisohvalla voi myös sairastua. Olen kokemuksesta huomannut, että mitä oudoimmilla ilmoilla käy juoksemassa, sitä parempi fiilis lenkistä tulee. Mikä parasta: peruskunnon kasvaessa myös vastustuskyky paranee ja flunssat kiertävät kaukaa.

7. Olen liian hidas juoksemaan yhteislenkeillä tai menemään juoksukouluun

Aina on olemassa sinua tai minua hitaampia tai nopeampia juoksijoita. On myös niitä, jotka juoksevat samaa vauhtia. Kannattaa siis rohkeasti kokeilla, sillä itselleen sitä lopulta juoksee.

Haluatko muuten tietää, mitkä ovat juoksijan viisi pahetta (ja kuinka niistä pääsee eroon)?