Helsinki City Marathon juostaan pääkaupungissamme tulevana lauantaina 12.8. Kisa on niin pian, että hätäpäissään tehdyillä viime hetken treeneillä ei voi kuin pahimmillaan pilata oman juoksunsa. Nyt onkin oiva aika tehdä pään sisäisiä harjoituksia.

Kestävyysjuoksu edellyttää hyvän kunnon lisäksi myös mielenhallintaa. Tämän huomaa etenkin maratonilla, jossa tietyn pisteen jälkeen kehon voimavarat ovat niin vähissä, että varmin keino saada itsensä maaliviivan yli on vain usko omaan suoritukseen. Helpommin sanottu kuin tehty, etenkin puolen välin jälkeen.

Hyvä uutinen kuitenkin on, että omaa mieltä voi kouluttaa kestämään kisapaineita paremmin. Kysyin vinkkejä Jyväskylän yliopiston liikuntapedagogiikan professori Jarmo Liukkoselta, jolta on ilmestynyt tänä vuonna teos Psyykkinen vahvuus – Mielen taitojen harjoituskirja (PS-Kustannus).

1. Tavoite
Keskity tavoitteeseesi ennen juoksua ja juoksun aikana. Mieti vain ja ainoastaan mitä kohti olet menossa ja mitä sinun pitää tehdä sinne päästäksesi.

2. Kokemukset
Muistele, millaisia asioita teit silloin kun edellisen kerran onnistuit. Toista niitä edellisenä iltana ja kilpailupäivän aamuna. Ota myös käyttöösi keinot, joilla sait helpotettua omaa juoksuasi.

3. Tunnetilojen analysointi
Mieti miltä tuntuu ennen lähtöä, kilpailun keskivaiheilla tai loppukirissä. Tunnetiloja voi hakea aiemmista onnistuneista suorituksista. Keskity kisan aikana kuulostelemaan, onko fiiliksesi juuri nyt oikea tähän hetkeen. Itseään voi ehdollistaa mielikuvaharjoittelulla eli opetella esimerkiksi nostamaan itseluottamusta sisäänhengityksen aikana.

4. Rentoutuminen
Erilaiset rentoutumismenetelmät toimivat juoksun aikana. Suorituksesta ei saa optimaalista, jos on jännittynyt tai epävarma itsestään. Oman kehon käsijarruja voi höllätä esimerkiksi keskittymällä tiettyyn lihakseen, lihasryhmään tai omiin ajatuksiinsa. Rentoutuminen on avain myös palautumiseen kisan jälkeen.

5. Jälkipuinti
Käy kokemus läpi vasta siinä vaiheessa, kun suurin tunnekuohu on ohi. Aina parempi, jos voit tehdä sen yhdessä jonkun kanssa. Analysoi rehellisesti mikä meni hyvin ja mikä huonosti. Tämä on tärkeää siinäkin mielessä, että mahdollinen negatiivinen kokemus ei jää painamaan mieltä vaan pystyt oppimaan siitä seuraavaa kertaa varten.

Toivotan kaikille Helsinki City Marathonin, Helsinki Street Runin ja MiniMarathonin juoksijoille, vapaaehtoisille sekä kannustajille erittäin onnistunutta ja iloista päivää.